Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok V.

Szakcikkek - 2011-10-02 20:05:40 nyomtatás cikk nyomtatásaÁltalánosságban a lézeres irányításról és ellenőrzésről

A lézeres műszerek, érzékelők valamint a lézeres vezérlések elterjedése a földműépítés kitűzési, ellenőrző bemérési munkálatait leegyszerűsítették, meggyorsították, egyidejűleg biztosítva az ilyen jellegű munkák pontosságait. A lézerkészüléket a munkagép mozgási területén kívül helyezik el, és a sugárnyaláb magassági helyzetét szintezéssel állítják be. A gép irányítása történhet egyetlen lézersugárral, forgó lézersugárral kijelölt vízszintes vagy ferde iránysíkkal, valamint vízszintes és függőleges sík lézeres kialakításával (kétdimenziós vezérlés).

A gépen lévő érzékelőknek folyamatos rálátást kell biztosítani a fényforrásra. Az egyetlen sugárnyalábbal történő irányítás nehézséget jelent, mert a gépet vízszintes és magassági értelemben egyidejűleg irányban tartani gyakorlatilag megoldhatatlan gépkezelési feladat. A valóságban e két mozgás egyidejű koordinálására nem is igazán van szükség, mivel a munkaterületet geodéziailag kitűzik, és a gép irányítása csak a meghatározott magasság szinten tartására szorítkozik. Az egyetlen sugárnyalábot lencsékkel, vagy forgó tükrökkel szétterítik, így a nagy alapterületű munkák irányítását jelentősen leegyszerűsítik. A segítségükkel látható és érzékelhető, előre meghatározott magasságú és dőlésszögű vezérlősíkot tudunk előállítani. A sík magassági beállítását a műszer mozgatható talpazata tesz lehetővé.

A lézersugár helyzetének érzékelése és irányításhoz való felhasználás szempontjából a vezérlésnek két fázisa különíthető el:

- a lézersugaras irányítás, amikor is a gép vezetője vizuális megfigyelés alapján szabályozza a gépet;
- lézersugaras vezérlés, ahol a sugarat fotoelektromos vevő érzékeli, és automatikusan vezérli a gép hidraulikájába épített elektromágneses szelepeket.


A vizuális megfigyelés is kétféle lehet, egyik, amikor a gépkezelő magát a lézersíkot nézi, és ahhoz igazítja a gépet, a másik, mikor a lézerjelet vevők érzékelik, és lámpajelzés útján adják a sofőr tudtára a munkamenet módosításának szükségességét. Az érzékelőket a munkagép szerelékére kell rögzíteni 0,5 – 1,5 m magasságban, hogy a mechanikus sérülésektől védve legyenek, és az érzékelőkre kényelmes rálátás essen. Az érzékelők lehetséges felhelyezését mutatja a jobb oldali ábra.

Az útpályaszerkezetek egyes rétegeinek beépítése során a kellő tömörségű földműben kialakított finom tükörre vagy ágyazati anyagot, vagy az útalap alsó rétegét terítjük. Az ágyazat és az alapréteg beépítése földmunkagépekkel (dózer, földgyalu, egyengetők, tömörítők) történik. A lézeres irányítás olyan útszakaszon célszerű, ahol a pálya esése egyenletes.


A finisherek szerkezeti kialakítása a terítési vastagság beállításának módja, a felületi egyenetlenségek kiküszöbölése szempontjából háromféle lehet:

- merev terítőgerendás, lánctalp párral dolgozó finisherek;
- merev terítőgerendával rendelkező, gréder elv szerint működő finisherek;
- úszó terítőgerendás rendszerű, hernyótalpas vagy gumikerekes járművű, döngölő pallóval felszerelt finisherek.

Az utóbbi gépek a legkorszerűbbek, ugyanis az alap egyenetlenségeitől függetlenül magassági beállításuk automatikusan történik a pálya mellett kifeszített dróthuzal letapogatása révén. A dróthuzal szerepét a mai építkezéseken kezdi átvenni a lézersík. A dróthuzalon csúszó, letapogatást végző pillangó szögelfordulása szervomotorokat működtetve emeli vagy süllyeszti a gépet, ezzel változtatva a terítési vastagságot.

A finisherek lézeres vezérlését először Olaszországban és a volt NSZK-ban alkalmazták sikeresen autópályák és repterek építésénél. A lézersugarat kibocsátó műszert a finishertől 70 – 120 m-re állították fe,l és a sugárnyalábot a létrehozandó burkolattal tökéletesen párhuzamosan állították fel. A finisher vezérlését a pillangó helyére szerelt, de azzal azonos vezérlést adó érzékelőkkel oldották meg.

Az útépítés betonfinisherei a betonlemez zsaluzásának módja és a gép közlekedtetése szempontjából kétfélék lehetnek:

- formasínen mozgó finisher (előre kitűzött és az alaphoz rögzített forma adja a betonlemez zsaluzatát, a géplánc is ezen gördül)
- csúszózsaluzatos finisher (a betonlemez zsaluzata a géppel együtt mozog, a gép lánctalpakon, vagy gumikerekeken gördül, vezérlése mindkét oldalon kifeszített huzallal történik), újabban persze lézeres vezérléssel.

A lézeres vezérlés berendezései, alapelemeiForgó lézer a vezérsík előállításához.A munkagépre erősíthető, kijelzővel rendelkező lézervevő berendezés.A vezérlőegység be- illetve kikapcsolását biztosító kapcsoló.Fülkében elhelyezett kijelző a gépkezelő számára.Szervomotoros mérőállomás (teodolit), lézersugárral követi a gépre szerelt prizmát.

Szilasi Zsolt tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén