Elektro - hidraulikus emelőmű – szabályzás (EHR) traktorokhoz VI.

Szakcikkek - 2011-07-23 15:52:01 nyomtatás cikk nyomtatásaÜzemmódok I.

Helyzet – irányítás

A helyzet – irányítást arra használják, hogy a csatolt függesztményt a traktorhoz viszonyított, jól meghatározott pozícióba helyezzék. A talajtól való távolságot az ellenőrző panel alapérték – beállító gombjával lehet beállítani (a következő ábrán 10/11 jelű egység). A helyzetérzékelő - amelyet egy bütykös lemez mozgat – szolgáltatja a valós értéket, amely a pozíció érzékelés visszacsatolt jeléül szolgál. Az elektronikus ellenőrző egység (12) az elméleti és a valós értékek feldolgozásával egy olyan változó értéket generál, amelyet a szervo szelep bemenetére táplálnak (2/3). A művelet elején és végén, az irányító kar helyezi a függesztményt az ellenőrzött pozícióba, vagy abból ki. A süllyesztési sebesség beállítható.

Erőellenőrzés

Az erőirányítást ekéknél vagy boronáknál használják. Ebben az esetben, az ellenőrzött változó a csatoló rudazaton fellépő erőhatás. Ha állandó értéken sikerül tartani, az annyit jelent, hogy a traktor teljesítmény – kihasználása optimális, például dombos vidéken való szántásnál, inhomogén talajban.

Az erő– ellenőrzés esetében, két elektronikus erő – szenzor (6/14), – amelyek csapszegként vannak kialakítva – érzékeli a fellépő, nyomásból, illetve vonóerőből származó erőt a csatoló rudazaton (10/11). A vonóerő alapérték csak akkor lesz aktív, ha az erő – ellenőrzés aktív, nem pedig a helyzet – érzékelés. Az erőt a csatolt szerelék munkamélységének változtatásával lehet beállítani (pl. eke).

Vegyes kontroll

Ebben az esetben az erő és a helyzet irányítás eltéréseit az ellenőrző panelen lehet beállítható mértékben keverni, ami ezután kontroll – változóként kerül feldolgozásra. A vegyes szabályzás lehetővé teszi a munkamélység változó talajellenállás miatti változtatását, míg ezt a tisztán erő – kontroll redukálandónak tekintené.Szlip – ellenőrzés vontatásban

Az üzemelő traktor vonóerejének optimális kihasználása esetén, a hajtott kerekeken relatíve nagy szlip kialakulása fizikailag elkerülhetetlen. Ha a szlip meghaladja a 25 – 30% - ot, elfogadhatatlan hátrányok lépnek fel. A megkívánt mértékű szlip – ellenőrzés eléréséhez, az aktuális sebességet radar – szenzor (4) segítségével mérik és összehasonlítják a sebesség – szenzorral (5). A növekvő szlipnek ugyanolyan hatása van a kontrollerre, mint a növekvő vonóerőnek, nevezetesen az emelőművet növekvő szlippel emelik, és ily módon az eszközökre ható erő csökken, a munkamélység csökkentésével. A szlip – kontroll a (10/11) – es üzemmódkapcsolóval irányítható, ami az ellenőrző panelen található.A szlip – kontroll előnyei a következők:

• Üzemanyag és üzemidő megtakarítás,
• Csökkenő gumikopás,
• A talajt kíméletesebben kezeli,
• A gépkezelő kisebb igénybevételnek van kitéve,
• A jármű nem akad el

A következő ábra a helyzet-, az erő és a szlip-ellenőrzés blokkdiagramja.Nyomásellenőrzés

A nyomásellenőrzés lehetővé teszi a talaj optimális tömörítését, tömörítő görgők segítségével. A munkaeszközök munkanyomásának ellenőrzősére nyomásérzékelők (1) szolgálnak, a mért értéket pedig, mint aktuális adatot, az ellenőrző elektronikába táplálják. Az ábrán látható összeállításban, a terhelő nyomás (2) a súly (3) segítségével változtatható, amely hidraulikusan állítható. Az ellenőrzés dinamikus mozgások közben is nagyon precízen fenntartható, például a traktor bólintása, szitálása esetén is.Lázár Péter tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén