Elektro - hidraulikus emelőmű – szabályzás (EHR) traktorokhoz III.

Szakcikkek - 2011-06-27 19:43:03 nyomtatás cikk nyomtatásaRendszer – elemek II.

Digitális elektronikus ellenőrző egység


A rendszer intelligens egysége az elektronikus ellenőrző egység. Rendkívül kompakt felépítése (SMD technológia) nagy teljesítménnyel, kis konstrukciós mérettel párosul, továbbá olyan foglalatba installálták, amely kicsi, robusztus, és megvédi a környezeti behatásokkal szemben, úgymint nedvesség, elektromágneses sugárzás, és így tovább. Az EHR – D és EHR – C ellenőrző egységek digitális kontroll – erősítőt tartalmaznak, külön portokkal a beállított és a valós értékeknek, továbbá a szervo elektromágneses szelepek kimeneteinek.

Az EHR – C ellenőrző egység CAN – busz kompatibilis (teljes CAN) és 4 kimenete van a 2 EHR szelep mozgatására. A kontroll egységek nyomtatott áramköri kártyaként vannak kialakítva, fém házban. Az EHR – B ellenőrző egység szintén tartalmaz digitális kontroll – erősítőt, kimeneteket és bemeneteket a beállított értékeknek, a valós értékeknek, illetve az elektromágneses szervoszelepnek. CAN – busszal szintén kombinálható (alap CAN). A vezérlőegység nyomtatott áramköri lapként van kialakítva, műanyag házban.

Adatok:
Tápfeszültség: 5 – 12 V egyenfeszültség (elemes)
Teljesítmény – felvétel:
Emelőmű alaphelyzetben:0.2 A
Emelőmű működés közben : maximum 3.8 A
Környezeti hőmérséklet: -30.. 65 °C

Blokkdiagram

A kezelőpanelről, kapcsolókról, illetve érzékelők felől érkező jelek szűrésre illetve feldolgozásra kerülnek annak érdekében, hogy a mikrokontrollerbe legyenek táplálhatóak. A mikrokontroller egy 8 bites Siemens 80535, integrált A/D és D/A átalakítókkal.

A vezérlő feladatokat végző programokat egy 32 kilobájtos EEPROM –ban tárolják, a felülírható adatok tárolására pedig egy 8 kilobájtos EPROM szolgál, amelybe akár vásárló –specifikus – adatokat is táplálhatnak, még az összeszerelés közben.A kimeneti jellemzők a következők: az emelő- és süllyesztő elektromágneses szelepeket működtető térfogatáramok, amelyeket áramirányított kimeneti fokozatok generálnak. A soros interfészt főleg a gyártási végellenőrzéshez használják, de korlátozott mértékben lehet arra is alkalmazható, hogy a traktor egyéb elektronikus alrendszereivel kommunikáljon. A másik két kimenet egyike diagnosztikai célokra szolgál, a második pedig az emelőmű állapot - kijelzésére; ezt a magasabb hierarchikus szinten elhelyezkedő ellenőrző rendszerek használhatják.

EHR – D kábelfa

A kábelezést használatra kész kábelkötegként alakították ki.Biztonsági eszközök

Az aktuális értékeket ellenőrző és feldolgozó funkción kívül, az elektronikus ellenőrző egység számos megfigyelő áramkört foglal magában. Egy bekapcsolható reteszelés gátolja meg, hogy a legelső beindítás alkalmával megmozduljon a rendszer. A retesz akkor old ki, amikor az emelési kapcsolót először használják. Az első mozgatás csökkentett sebességgel történik. Az emelési magasságot szintén figyeli a rendszer, a határát előzetesen potenciométerrel lehet előválasztani. A helyzetérzékelő kábelénél rövidzár-, illetve szakadás - megfigyelés történik, hiba esetén pedig a kontroll – egységet kiiktatják, hogy az emelőmű ne mozoghasson.

Rendszer – diagnosztizálás

A leállási és javítási költségeket a lehetséges legalacsonyabb szinten kell tartani. Ebben a vonatkozásban a digitális elektronika nagyon jó lehetőséget biztosít a hibák okainak gyors feltárására. Az EHR rendszerek összes hibája – amelyeket az elektromos be – és kimenő jelekkel állapíthatunk meg – felderíthető. A hibákat listázza és kódolja a rendszer, és LED – en jelzi ki a vezetőnek vagy a szerviznek. A LED váltakozó kódot bocsát ki. Ez a leginkább költséghatékony megoldás. Hétszegmenses kijelző beiktatása is lehetséges.Lázár Péter tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén