Dózerek világa VIII.

Szakcikkek - 2011-04-29 20:31:49 nyomtatás cikk nyomtatásaA fékrendszer

Az üzemi fék működése


Amikor a gépkezelő megnyomja az üzemi fékpedált, egy forgó szenzor jelet küld az ECM- nek. Ez a jel közli az ECM- mel a fékpedál helyzetét. Az ECM a fékpedál helyzetétől függően változtatja a villamos áram mértékét egy arányos szabályzóban (18). Minél jobban benyomódik a pedál, annál jobban csökken az áram. A csökkenő áram csökkenti a vezérlő olaj nyomását, ami a 7A és 7B jelű orsókat balra tolja. A mozdulat hatására csökken az olaj mennyisége az 5A és az 5B jelű fékkörökben. Mivel lecsökken az olaj mennyisége a fékkörökben a nyomása is kisebb lesz. Amikor a fékpedál középállásba benyomódik, akkor a vezérlő olajnyomás kissé lecsökken és a gép gyengéden fékez. Ha a fékpedált teljesen benyomjuk, akkor a rendszer nyomása megközelíti a nulla kPa-t. Ekkor maximális a gép fékezése.

Amikor a pedál teljesen be van nyomva, az üzemi fék egy kapcsolója vált. A kapcsoló az egyik másodlagos elektromágnest (1) az akkumulátorhoz kapcsolja. Az ECM egy jelet küld a másik másodlagos elektromágnesnek. A feszültség alá helyezett tekercsek a 7A és 7B orsókat balra tolják. A mozdulat hatására az 5A és 5B fékkörökből elfolyik az olaj. Ennek hatására a gép teljesen lefékeződik, vagyis a rögzítő fék aktiválódik.A fékvezérlő szelepA fékvezérlő szelep elektronikusan vezérelt az elektronikus irányító egység (ECM) által. Az ECM a fékpedál mozgására válaszol. Kétféle fék szabályozásáról kell beszélni. Az üzemi féket a gép megállítására, a rögzítő féket a gép elmozdulásának megakadályozására használják. Alapállapotban a fékhatást rugóerő tartja fenn. Hidraulikus nyomásra van szükség a fékek kikapcsolásához. Ha elfolyik az olaj a fék újra befog.

Minkét féket ugyanaz a szelep irányítja, amit a (2) akkumulátor, a (18) arányos szabályzó és a (7) orsó működtet. Ezek az elemek szabályozzák a nyomást mindkét fék számára. A rendszerben található még egy biztonsági szelep (14) is. Ez akkor jön működésbe, ha a rendszerben hirtelen nyomásnövekedés lép fel. Ekkor ez a biztonsági szelep fokozatosan leengedi az olajnyomást. Ez akkor fontos, ha a rendszerben elektromos hiba lép fel, és emiatt hirtelen fékezés jöhetne létre, ennek ellenére a gépkezelő, ha akarna, tudna hirtelen fékezni.

A fékeknek van rögzítő és másodlagos szelepe (3) is, amit két mágnestekercs irányít (1). A két mágnestekercs kapcsolatban van a rögzítőfék kapcsolójával és az üzemi fék kapcsolójával is. A mágnestekercseket ez a két kapcsoló és az ECM vezérli. A rögzítő fékszelep és a másodlagos fékszelep teszi lehetővé a gépkezelő számára, hogy a biztonsági szelep beavatkozása nélkül tudjon hirtelen fékezni.

A mágnestekercseket (18) az ECM irányítja. Ezek a tekercsek állítják be a nyomást a vezérlő szelepen (17). A vezérlő szelep beállítja a vezérlő nyomást a (15) kamrában, a (13) vezetékben és a (10) kamrában. A mágnestekercs erejét felhasználva meghatározza a vezérlő nyomást a (15), (13) és a (10) helyeken. Ez a tekercs meghatározza a nyomásbeállítást a (7) orsón. Ez az orsó szabályozza a folyadék áramlását a fékekhez. A nyomás, amit fenntart, kissé alacsonyabb, mint a vezérlő nyomás, ami a bal oldali végénél jelentkezik a (10) . Ez a nyomáskülönbség a rugónak köszönhető., ami biztosítja, hogy a fék nyomása nullára csökkenhessen.

Futó Lajos tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén