Dózerek világa III.

Szakcikkek - 2011-03-15 12:32:44 nyomtatás cikk nyomtatásaHajtásrendszerek III.

A hidraulikus motorok olyan energia-átalakítók, amelyek az áramló folyadék nyomását forgó mozgássá, mechanikai munkává alakítják. A hidromotorok fordulatszáma a térfogatáram nagyságával, terhelhetősége pedig a megfelelő nyomás előállításával változtatható. A fogaskerekes motorok lényegében azonos kialakításúak, mint a fogaskerekes szivattyúk. Működésüket tekintve azonban ellentétesek a szivattyúk működésével. A fogaskerekes motorok viszonylag egyszerű gyártástechnológiát igényelnek, kis és közepes nyomások alkalmazása esetén jó a hatásfokuk. A traktortechnikában ezeket a motorokat 600-2500 1/min fordulatszámnál, kis indítóterhelésnél és kb. 150 bar nyomásig alkalmazzák. A csúszólapátos működési elv a motorikus működés megvalósítására is alkalmas. A csúszólapátos motorok rendszerint nagyobb fordulatszám-tartományra készülnek, mint a fogaskerekes motorok. Ipari alkalmazásuk jelentősebb.

Az orbit motorok (gerotor-motorok) fajlagos nyelése a tényleges térfogatuk többszöröse, emiatt nagy nyomatékot képesek leadni. Szerkezeti kialakításuk az alábbi ábrán látható. Az orbit motorok állandó folyadéknyelésű motorok, fordulatszámuk a térfogatáram szabályozásával változtatható 150-1500 1/min között, miközben 600-1000 Nm nyomatékkal terhelhető, 170 bar nyomás mellett. Az axiál- és a radiáldugattyús energiaátalakítókat motorként is üzemeltethetjük. Az axiáldugattyús motorok előnyösen kis méret és tömeg mellet képesek nagy nyomatékot szolgáltatni, jó összhatásfok mellett, széles fordulatszám-tartományban. Gyakran alkalmazott hidromotor típus. A résvezérlésű radiáldugattyús motorokat pedig előszeretettel alkalmazzák a traktortechnikában járószerkezet-hajtások esetén.A másik elterjedt hidraulikus hajtásrendszer a hidrodinamikus. Alkalmazásának előnyei főként az erőátvitel torziós lengéseinek csillapításában, a dinamikus igénybevételi csúcsok „kisimításában” jelennek meg.A hidrodinamikus tengelykapcsoló működési elve a folyadék kinetikai energiájának hasznosításán alapul. A motor által meghajtott szivattyúkerék radiális vezetésű lapátjai a folyadékot forgásba hozzák és a lapátok kerületi sebességére felgyorsítják. A centrifugális erő hatására a folyadék sugár irányban is mozgásba jön, távolodik a forgástengelytől, és a szivattyú lapátkoszorújának külső ívelt burkolatán irányt váltva átlép a turbina kerékbe, ahol a folyadékáram beleütközik a turbinakerék ugyancsak radiális lapátozásába, és kinetikai energiáját átadva forgásba hozza azt, és felgyorsítja megközelítőleg a szivattyúkerék sebességére. A munkafolyadék a szivattyúból a turbinába, majd a szivattyúba áramlik, így a két lapátkoszorúban zárt körfolyamatú áramlás alakul ki.

Ha a turbinakerék kap hajtást (pl. lejtőn lefele haladó traktor esetén az erőátvitel visszahajt a motorra), akkor a szivattyú és a turbinakerék eredeti szerepe felcserélődik, és érvényesülhet a motor fékező hatása. A folyadékáram energiaviszonyai a Bernoulli-egyenlettel jellemezhetők. Mivel a szivattyú és a turbinakerék fordulatszámai az erőgép üzeme során kiegyenlítődnek, a tengelykapcsoló bemenő és kimenőoldali nyomatékai egyenlők kell legyenek. Ha motor működik és a traktor áll, a szlip 100%-os és a hatásfok nulla. Induláskor a szlip fokozatosan csökken, ezért a teljesítményátvitel hatásfoka javul. Ha a traktor állandó sebességgel halad, a turbina fordulatszáma megközelíti a szivattyúét, és állandó értéket vesz fel. Kialakult üzem közben átlagosan 97%-os a hatásfok. A hidrodinamikus tengelykapcsoló nem oldható, működése automatikus. Kis fordulatszámokon, így alapjáraton is visz át nyomatékot. Ennek a vonszoló- vagy kúszónyomatéknak a kialakulását a folyadék áramlásának megszüntetésével, gátlásával akadályozzák meg.

Futó Lajos tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén