Diagnosztikai eszközök III. – Hidraulikus és univerzális mérőeszközök

Szakcikkek - 2010-03-31 20:04:08 nyomtatás cikk nyomtatásaHidraulikus mérőeszközök

Nyomásmérő

A hidraulikus nyomásmérők elsősorban magas méréshatárukban különböznek az egyéb iparágakban alkalmazott társaiktól. Azért, hogy a teljes hidraulikus rendszert (nyomóág, visszafolyó ág, load sensing) egy készülékkel meg lehessen mérni, általában több, különböző méréshatárú órát építenek egy egységbe. A képen látható készülékbe három nyomásmérő órát építettek (5, 40, 400 bar-os méréshatárokkal).Térfogatáram-mérő

Állítható fojtással, a térfogatáram mellett nyomás, valamint a hőmérséklet is mérhető. A mesterségesen előállított fojtás mértékét tudjuk szabályozni vele. Ezáltal következtetni tudunk a rendszer állapotára, valamint másik szerelék felrakása előtt ellenőrizni lehet, hogy a rendszer alkalmas-e a az új eszköz megfelelő kiszolgálására. Pl. ha egy gépre aktív szereléket tesznek fel, annak egy bizonyos nyomás mellett adott térfogatáramra van szüksége.Több helyen alkalmazható műszerek

Fordulatszámmérő

Ezt az eszközt több területen is lehet használni. Akár a lehajtásokál, akár a motornál, amikor a teljesítményt vizsgálják. Ebben az esetben a hidraulikus rendszer által igényelt nyomatékhoz tartozó fordulatszámnak meg kell lennie, hogy a gép megfelelően működjön.Működési elve:

Ez a készülék egy ipari és hobbi-célokra egyaránt alkalmas optikai fordulatszámmérő hajszálpontos mérőlézerrel. A mérés elve a visszaverődés. A forgó tárgyra a mellékelt öntapadó reflexiós jelölőket kell felerősíteni. A fordulatszámmérő egy piros lézer mérősugarat bocsát ki, amelyet a reflexiós jelölő visszaver, a visszavert sugarat a fordulatszámmérőben egy fotódióda veszi, majd a műszer kiértékeli a jeleket. A pontos lézersugárnak köszönhetően kis tárgyak is mérhetők az 5 cm – 50 cm távolságtartományban.

Hőmérsékletmérő

A hőmérsékletmérő szintén egy több helyen alkalmazható eszköz. Az ábrán látható változat kényelmes, egyszerű, gyors és nem utolsó sorban biztonságos. A kívánt területre rávilágítva kijelzőn megjelenik a hőmérséklet. Alkalmazása bevált a motor, illetve a hidraulikus rendszer hőmérsékletének mérésére is.Működési elve:

Minden test, melynek hőmérséklete az abszolút nulla foknál (-273,15°C) magasabb, elektromágneses sugárzást bocsát ki magából. Ez a sugárzás a hősugárzás, melyet - mivel hőmérsékletmérésre felhasználható hullámhossztartományának nagy része a látható fény spektrumán kívül, a vörös fény mellett helyezkedik el - infravörös sugárzásnak neveztek el. Mint minden sugárzás, ez is energiát szállít, segítségével távolból mérhetővé válik a kibocsátó test hőmérséklete. Hasonlóan a rádiótechnikához, a vett elektromágneses jelet egy detektorra vezetjük, mely az erősséggel arányos elektromos jelet szolgáltat. A villamos jelből pedig elektronika állítja elő a számszerű hőmérsékletértéket.

Simon Péter tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén