Diagnosztikai eszközök II. – A számítógépes rendszer vizsgálata

Szakcikkek - 2010-03-30 21:26:21 nyomtatás cikk nyomtatásaElőző cikkünkben bemutattunk néhányat a motor- illetve elektronikai diagnosztikában alkalmazott eszközök közül. Ennek folytatásaként, mai cikkünkben kitérünk a számítógépes rendszer vizsgálati eszközeire.

Fedélzeti diagnosztika, számítógéppel támogatott vizsgálatok

Az elektronikus módon támogatott diagnosztikai eljárások csoportjába tartozik a fedélzeti elektronika és a hordozható számítógépek által támogatott módszerek.

A fedélzeti diagnosztikai rendszerek két csoportba sorolhatók:

- tájékoztató rendszerek,
- beavatkozást is lehetővé tevő rendszerek.

A tájékoztató rendszerek alkalmasak aktív, ill. tárolt hibakódok kiírására, valamint bizonyos paraméterekre rálátást biztosítanak. Kotrógépeken kevésbé elterjedtek. Magasabb szintet jelentenek a beavatkozásra lehetőséget adó rendszerek, ezekkel az adott paraméterek ideiglenesen, tesztelési célból állíthatók, véglegesen tárolhatók, a monitoron keresztül kalibrációk végezhetők. Kotrógépeken ez a rendszer használatos, mert a gépek hidraulika rendszereinek paramétereit gyakran kell állítani, ellenőrizni, adott esetben még a gépkezelőnek is.

Hordozható számítógéppel kétféleképpen tudunk adatokat gyűjteni:

- a megfelelő szoftverrel rendelkező hordozható számítógépet a kotrógép buszrendszerére csatlakoztatva,
- a gépre külön szenzorokat felszerelve, ezek kimenő jeleit rögzítve - ez az alapja a rezgésdiagnosztikai vizsgálatoknak is.

Ezek alapján látható, hogy a fedélzeti diagnosztika és a számítógépes diagnosztika közt nincs éles határ. Mind a két módszernél a gép buszrendszerén keresztül ugyanazokhoz az inputokhoz, szenzorokhoz és ugyanazon outputokhoz, főleg proporcionális szelepek mágneseihez lehet hozzáférni.Az újabb gépekkel való kommunikáció általában hordozható számítógép segítségével történik. Ehhez szükséges egy kommunikációs adapter. Ennek két változata van: vezetékes és vezeték nélküli. A képen látható vezetékes egység a notebookhoz egy soros porttal csatlakozik, a géphez pedig a fenti ábrán látható porton keresztül.

A wireless kapcsolat előnye, hogy nem kell a vezetékeket csatlakoztatni, valamint a hatótávolságot sem a vezeték hossza határozza meg.

Az ábrán látható a szerelőautóra telepíthető rész. A tápot a szivargyújtóról kapjuk. A notebookon fut a software és r232-es kábellel van összekötve az műszerrel, amit a gép tetejére rögzítünk a mágneses talpak segítségével.

A munkagépre szerelhető egységet az ábra mutatja. A lehető legmagasabb vízszintes fémfelületre helyezzük a műszert (1). Az adapter (2) és a tápkábel (3) segítségével csatlakoztatjuk a gép kommunikációs portjához, valamint az áramellátó konnektorhoz.Switch box

Kattintós egység 3 kapcsolóval, melyek segítségével a gép vezérlőegységének menüjében lehet lépkedni. A menüben történő navigálást a gép monitorán lehet követni. pl. homlokrakodó sebességváltójának kalibrálására használható.Hordozható diagnosztikai egység

PDT - portable diagnostic tool: régi sorozatú gumikerekes kotrók számítógépével történő kommunikációjára használhatóDataview

dataview - többcsatornás adatrögzítő eszköz: nyomás és fordulatszám mérő szenzorokhoz csatlakoztatva használatos.Simon Péter tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
„Az év gépe 2010” választás nyertesei
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén