Cölöpverő gépek II. - Hidraulikus cölöpverők

Szakcikkek - 2010-05-10 19:48:09 nyomtatás cikk nyomtatásaMint az építőgépek sok más típusánál, a cölöpverőknél is felvetődött a hidraulikus hajtás lehetősége. Az első ilyen gépet a ’70-es években készítette a finn Junttan cég.
Ezek a gépek lényegesen bonyolultabb felépítésűek, ebből fakadóan jóval drágábbak, mint a dízel cölöpverők, de megkérdőjelezhetetlen előnyökkel rendelkeznek. A talaj mechanikai tulajdonságai (szemszerkezet, talajellenállás) nagyfokú beállítási rugalmasságot követelnek meg cölöpverő gépektől. Ez a dízel cölöpverőkre alapvetően nem jellemző, bár újabban már használják a fokozatmentesen állítható befecskendező rendszert, de a szabadon esésből adódóan a percenkénti löketszám és a lökethossz egymással összefüggő paraméterek maradnak. Ezzel szemben a korszerű hidraulikus gépek esetében mindkét paraméter fokozatmentesen állítható.

Egy hidraulikus cölöpverő metszetét mutatja az alábbi ábra:Működési elv

A működési elv szemléltetését szolgálja az alábbi ábra:Az ábra a szabadon eső kivitelt mutatja. A hidraulikus rendszer viszonylag egyszerű.
Indításkor a P és az R jelű útváltó zárva van. A szivattyú feltölti a nyomóági akkumulátort. A P jelű útváltó nyitásakor a szivattyú által szállított és az akkumulátorban tárolt olaj a dugattyútérbe áramlik, megemelve azt. A felső véghelyzet elérésekor a P jelű útváltó zár, az R jelű nyit. A dugattyú megindul lefelé, a kiáramló olaj egy része feltölti a visszafolyó ági akkumulátort, melynek csillapító szerepe van, a többi tartályra áramlik. Ez a folyamat ismétlődik a verés befejezéséig. A működést bemutató videót megtekintheti itt.

Hidraulikus gyorsítású verőfejek

Napjaink fejlesztési trendjei a vert cölöpözési technológiáknál a mind nagyobb cölöpkeresztmetszetek és cölöphosszok használata, minél nagyobb ütési energia alkalmazásával.
Erre jelent megoldást a hidraulikus gyorsítóerő alkalmazása, amely 20%-os ütési energia növekményt jelent az ugyanolyan tömegű hagyományos „szabadon eső” technológiákhoz képest.
Gyakorlatilag a hidraulikus gyorsítóerő kompenzálja a verőmag lezuhanásakor jelentkező súrlódási veszteséget. Ennek következtében az ütési energia nem csak a kalapácsmag sebességétől függ (mint a legtöbb kétirányú működési elvű verőfejnél), hanem arányosan a becsapódási sebességtől és becsapódó tömegtől.
A verőkos lökete és ütésszáma általában folyamatosan állítható a cölöp-, illetve talajkondíciók által igényeltek szerint. Rövid löketű ütések szükségeltetnek a cölöpfutást megelőzendő, illetve a betoncölöpöknél a húzófeszültség minimalizálása érdekében.

Egy ilyen működési elvű verőfej egyszerűsített kapcsolását mutatja az alábbi ábra:A hidraulikus gyorsítóerő alkalmazása sokkal hatékonyabb lehajtást eredményez, mint egy dízel verőkos. Elterjedésének viszont gátat szab magas beszerzési ára.

A verőfej géphez illesztése, vezetőoszlopok

A hidraulikus verőfejeket, vezetőoszloppal együtt, általában nagytömegű, lánctalpas, forgó felsővázas gépekre építik. Jellemzőik hasonlóak, mint a dízel cölöpverőknél alkalmazott rögzített vezetőoszlopnak, azzal a különbséggel, hogy a vezetőoszlop dőlésszögét hidraulikus munkahengerekkel állítják be.

Szabó Csaba tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén