Bontókalapácsok II.- Bontókalapács- és verőfej kialakítások

Szakcikkek - 2009-09-03 16:31:26 nyomtatás cikk nyomtatásaAz előző cikkben megismerkedhettünk a hidraulikus bontókalapácsok alapvető tulajdonságaival, előnyeivel. A mostani írás hivatott bemutatni a fő kalapács- és verőfejtípusokat.

Belső csillapítású, gázfeltöltéses, belsővezérlésű kalapács

Legismertebb képviselője az Ingersoll- Rand cég. A kalapácsházban alternáló mozgást végző verődugattyú felső részében helyezkedik el a nitrogéntöltetet tartalmazó patron, amely a hordozógép hidraulikus rendszerének nyomására összenyomódik, majd hirtelen kiterjedve nagy sebességgel a szerszám felé löki a verődugattyút. Az ütőművet és munkaszerszámot magába foglaló öntöttvas kalapácsház a kalapácstartó rendszereken belül csatlakozik a hordozó gép gémszerkezetéhez. A nitrogéntöltetű energia-átalakító patron kialakításánál fogva egy egységként kiemelhető a verődugattyúból és a kalapácsházból a fedél levétele után. A ház alsó része szerszámtartónak van kialakítva, amelybe rögzítő csap segítségével van befogva a wolfram-karbid ütőszerszám.

A kalapács működése három ütemre bontható. Alaphelyzetben a verődugattyú az alsó holtpontban helyezkedik el. Az első ütemben a dugattyúfej alsó munkafelületére ható nagynyomású olaj megemeli a verődugattyút, amely mindaddig felfelé mozog, amíg felső helyzetben nem zárja a kiömlő szelepet. A második ütemben a nagynyomású olaj a dugattyúfejben összenyomja a tartályban lévő nitrogén gázt. A harmadik ütemben a kiömlő szelep nyit és az energia-átalakítóban elraktározott energia felszabadul, amely nagy erővel lefelé löki a verődugattyút, ami a szerszámra üt.Belső csillapítású, gáztöltet nélküli, külső tolattyús kalapács

Ide tartozik a Krupp bontókalapács. Fő részei: kalapácstartó, vezérlőegység, kalapácsház, bontószerszám és nyomástárolók. A kalapácsház hengerházból, fedélből, áthidaló elemből, szerszámkezelő alsó részből és koptató darabból áll. A leglényegesebb elem a hengerház, amelyhez kívülről a hidraulikus akkumulátorok és a vezérlőegység csatlakozik, belsejében pedig az ütődugattyú mozog. Az ütődugattyú energiáját az áthidaló elemben elhelyezkedő ráverő dugattyún keresztül adja át a szerszámnak.

Az ütődugattyú mozgása négy ütemre bontható. Első ütem: a dugattyú felemelése az alsó helyzetből, a második ütemben a dugattyú megközelíti a felső holtpontot. A harmadik ütem során a vezérlő tolattyú átvált, az ütődugattyú a felső holtpontba ér, és a dugattyú alatti tér a kiömlő vezetékkel kerül összeköttetésbe. A negyedik ütem a munkaütem, a dugattyút a felülről ható nyomás növekvő sebességgel löki lefelé és az alsó holtpontban ráüt a verődugattyúra, amely a szerszámnak adja át a mozgási energiáját.

A hidraulikus rendszer lökésmentes üzemelésének, valamint az ütődugattyú gyorsításának érdekében a szerelék hidraulikus rendszerének nyomó és visszafolyó ágába egy-egy hidraulikus akkumulátor van beépítve.Külső csillapítású, gáztöltet nélküli, belső vezérlésű kalapács

Ilyen megoldással például egyes Montabert gyártmányokban találkozhatunk. A bontókalapács két fő eleme a kalapácstartó és a kalapácsház. A kalapács működése négy ütemre osztható a verődugattyú alsó holtponti helyzetéből kiindulva.

Az első ütemben (a. ábra) az olaj a nagynyomású „HP” vonalon érkezik és a „C1” kamrába megy be, amely a „P” dugattyú alatt van elhelyezve. A dugattyú emelkedik.

Második ütem (b. ábra), ha a dugattyú emelkedik, a „P” dugattyú felnyomja „D” elosztót, míg a test végén álló helyzetbe nem jut. Ekkor a betápláló vezetékben lévő olaj nyomása növekszik a „C2” kamrában, melyen egy kalibrált beömlőnyílás van a „D” elosztó és a „P” dugattyú között, az „M” membrán felemelkedik, összesűrítve a nyomótartály nitrogénjét (energia akkumulátor).

Harmadik ütem (c. ábra), a dugattyú felső részére gyakorolt nyomás végül túlsúlyba kerül az alsó részen. Bekövetkezik az erők kiegyensúlyozatlansága, ami a dugattyút lefelé kényszeríti gyorsuló mozgással, a nyomóedény pedig szállítja a kívánt folyadékot. E mozgás alatt a dugattyú kinyitja az „O” nyílást, aminek folytán az elosztó leszáll. Folytatva lefelé tartó mozgását, a dugattyú a szerszámhoz ütődik.

Negyedik ütem (d. ábra), ezen útja során az elosztó elvágja a „C2” kamra ellátását, amelynek kiömlő nyílásai ekkor kinyílnak a „BP” kisnyomású vezeték részére.Cserélhető szerszámok

A bontókalapácsok különböző szerszámokkal üzemelhetnek. A legelterjedtebb a kúpos végű bontótüske, amely általános bontási feladatokra alkalmazható. A bontási munkák elengedhetetlen tartozékai a különböző élhosszúságú lapos végű szerszámok, velük kőzetforgácsolási és vágási feladatok is elvégezhetők. Az ütőhatással működő gépek, ritkán alkalmazott, de tipikus munkaeszköze a tompa végű törőszerszám, mely elsősorban nagyszilárdságú, rideg anyagok aprítására szolgál. A szerszámok technológiai rendeltetésének megfelelően különböző szárhosszúsággal készülnek. A kalapács üzemmódjából következik, hogy megfelelő kiképzésű szerszámmal ellátva alkalmas tömörítési és szádpalló verési feladatok ellátására is. A munkaszerelék általában kopásálló ötvözött acélból (mangán-és wolfram ötvözetek) vagy ritkábban keményfémbetétes kivitelben készülnek. A következőkben Caterpillar gyártmányú bontótüskék láthatóak.

The Blunt (tompa szerszám):
•A tompa szerszámot alacsony és közepes koptató hatású kőzetekhez és betonhoz ajánlják
•Kopással szemben nagy az ellenállóképessége.

The Chisel (véső):
•Üledékes és gyenge kőzetekhez, valamint betonhoz
•Nem abraziv és alakítható sziklához.
•Vésőszerű kialakítás.


The Moil (kúpos szerszám):
•Puhább, nem koptató kőzet és betontöréshez.
The Spade (ásó):
•Aszfalt metszéshez/eltávolításhoz.
•Fagyott, tömör talajhoz.Compacting Plate (tömörítőlap):
•Korlátozott, kevésbé kritikus talajtömörítési feladatokhoz.
Következő cikkünkben kitérünk a bontókalapács kotrógéphez illesztésének kérdéskörére, és ismertetjük az üzemeltetés feltételeit.

Facskó Attila tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén