Autó és mobildaruk IV.

Szakcikkek - 2011-07-26 13:32:56 nyomtatás cikk nyomtatásaAz autó- és mobildaruk legfontosabb típusai II.

E cikkünkben befejezzük a múlt héten megkezdett, autó- és mobildaru kialakításokat pár mondatban bemutató felsorolásunkat. A hátralévő típusok:

• járműalvázas mobil toronydaru,
• rácsos főgémű lánctalpas,
• teleszkópgémes lánctalpas,
• teleszkópgémes kompakt kialakítás


Járműalvázas mobil toronydaruk

A terepjáró autódaruk és a toronydaruk egy speciális ötvözete, jó terepjáró képességgel, leggyakrabban 3-5 tengelyes alvázzal.Emeléskor letalpalás szükséges a biztonságos teheremeléshez! Leggyakrabban önszerelő kivitelben készülnek. Ott alkalmazzák őket, ahol egyébként toronydaru szükséges a teher beemeléséhez. A típus utolérhetetlen előnye egy toronydaruval szemben a gyors telepíthetőség és a mobilitás, a munka elvégzése után hamarabb lebontható és áttelepíthető, mint egy hagyományos toronydaru.

Rácsos főgémű lánctalpas daruk

A terepjáró alvázas autódarukkal szemben nagy előnyük, hogy a felvett teherrel menetelésre képesek, és a terhet menetelés közben is megtartják. Különlegesen nagy terhek emelésére került kifejlesztésre ez a gépcsalád (akár 1600t), és jelentős emelési magasságok (több mint 200m) érhetők el.A rácsos gémes kialakítás teszi ezt lehetővé, esetenként gémtoldattal, ám ez a gémszerkezet jelentős szerelési igénnyel bír. Megfelelő logisztika, szervezés esetén képzett szerelőkkel 1,5-2 nap alatt készre szerelhető egy ilyen gép. Ennek tehát az a feltétele, hogy a soron következő alkatrészek megfelelő időben és sorrendben érkezzenek a helyszínre. Egy nagyobb gép esetén ez jó néhány túlméretes kamionszerelvényt jelent. A gép alkatrészeinek szállítását speciális önszerelő alváz, illetve ki-betolható, önálló egységként szállítható lánctalpak könnyítik meg, a gémtagok is könnyen szállítható méretűek, az ellensúly pedig külön mozgó kocsin helyezhető el és szállítható. Ezek ellenére általában legalább még egy daru szükséges a szerelési munkálatok elvégzéséhez.

Felhasználásuk széles körű, gyakran használják szélerőművek telepítésénél, ezt mutatja a fenti kép is.

Teleszkópgémes lánctalpas daruk

A teleszkópgémes felsőváz és a lánctalpas járómű egyesítéséből született ez a típus, mindkét típusból a lehető legkedvezőbb tulajdonságok megtartása mellett.Felépítéséből adódóan szerelési időigénye kicsi, gyakorlatilag a helyszínre szállítás vagy menetelés után azonnal munkába állhat. Mindezt a teleszkópos gémnek köszönheti, és a lánctalpas járómű miatt a felvett teherrel menetelni is tud. Nem egy általánosan elterjedt kialakítás, kedvező tulajdonságait főleg alagútépítési munkáknál használják ki.

Teleszkópgémes kompakt daruk

Egyesíti a terepjáró autódaruk és a mobildaruk előnyeit. Alváza sok mindenben emlékeztet a terepjáró alvázakra, és a gém is azonos elven működik, mint bármelyik teleszkópos gém. Specialitása, hogy egyetlen vezető-kezelőfülkével rendelkezik, ez egyértelműen a mobildaruk sajátossága. Kompakt felépítés, összkerékmeghajtás, és kormányzás jellemzi őket, ez kellő mozgékonyságot biztosít a gép számára, nagyméretű terepjáró kerekeinek köszönhetően pedig terepen is jól elboldogulnak.
Egyetlen motorral rendelkezik, ez a forgó, daruzó felsővázon helyezkedik el.A mobildarukkal ellentétben, közúti forgalomban minden korlátozás nélkül részt vehetnek, ez a 0° alá süllyeszthető teleszkópos gémnek köszönhető, ami minden irányba jó kilátást biztosít a kezelőfülkéből. Elsősorban üzemcsarnokok, raktárak szerelésénél alkalmazzák őket, ahol kamatoztatni tudják fordulékonyságukat, jó manőverező képességüket, továbbá nincs igény extra nagy terhek emelésére.

Farkas Ádám tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén