Aszfaltépítő gépek kiválasztási szempontjai

Szakcikkek - 2010-02-23 13:39:55 nyomtatás cikk nyomtatásaA gép kiválasztásához elsősorban a követelményeket kell ismerni: terítési szélesség, felületi minőség, jó manőverezhetőség, terítendő anyag tulajdonságai, stb. A minőség és a beépítési teljesítmény nagyon fontosak. Döntő szerepe van építés minőségét meghatározó rendszerek, mint például anyagelosztó rendszer meghajtása konstrukciójának, pontosságának, ezt nagyon gondosan kell megítélni, hiszen ez lesz a finiser teljesítőképessége, valamint a produktivitás szempontjából meghatározó. E cikkben pontokba szedve ismertetjük, mire kell ügyelni egy finiser kiválasztásánál.

Traktorrész

Fontosabb adatok:

Lánctalpas kivitel: üzemi súly, pad súlya, lánc mérete

Gumikerekes: üzemi súly, pad súlya, hajtott kerekek száma, méret

Egy finisernek mindig eleget kell tennie az adott követelményeknek. Ez jelentős részben attól függ, hogy lánctalpas vagy gumikerekes változatot válasszunk. A két különböző konstrukció közötti választás több tényezőtől függ.

Alváz

Lánctalpas kivitel:
Lánctalp külön meghajtása jó manőverező képességet biztosít. Elektronikus szinkronizáló rendszerrel kell ellátni, hogy újra végig tudjon menni ugyanazon a pályán.

Gumikerekes kivitel:
A kéttengelyes alváz a gép építési sebességét növeli meg. A jó egyenesfutás a jól elosztott tömegtől és egyenletes talajtól függ. Egy kiegészítő elsőkerékhajtás ezt 25%-kal növeli. Automata vezérlőrendszer garantálja az egyenesfutást váltakozó terhelésnél és talajviszonyoknál.

Felszín

Ha nem szilárd talajon használják az aszfaltépítő gépet, akkor célszerűbb a lánctalpas kivitelt választani (az egyenesfutás végett). Gumikerekes finisert könnyebb és gyorsabb szállítani, de csak szilárd talajon lehet használni.

Munkaszélesség

Ha nagy szélességgel dolgozunk, akkor a padra nagy erők hatnak. Egyenesfutás szempontjából általában lánctalpas jobb, feltéve, hogy normálisak a körülmények. A két meghajtott kerékkel rendelkező gumikerekes gépeket 6-7 méter szélességig lehet használni, a négykerékhajtásúakat pedig 8 méter szélességig, de ez a pad súlyától is függ. Ha a beépítési szélesség több, mint 8 méter, akkor lánctalpas gép ajánlott a munkára.

Beépítendő anyag

Az anyagtípus is befolyásolja az egyenesben tartást. Amíg a bitumen jellegű anyagok magas hőmérsékleten viszonylag nagy folyósságot mutatnak, a hideg aszfaltkeverék és a stabil vagy kötetlen kavics (CKT) nagyobb belső súrlódási ellenállással rendelkeznek, nagyobb a vonóerő-igényük.

Padtípusok

Mivel a nehéz pad nagyobb trakciót igényel, ezért a pad típusát (merev, vibrációs, stb.) kell először kiválasztani, aztán a padhoz a gépet.

Szállítás

Fontosabb adatok: szállítási súly, teljes szélesség, magasság, szállítási sebesség.

Lánctalpas finiser szállításához bölcsős tréler szükséges, a gumikerekes akár saját lábán is szállítható, ha nincs túl messze a helyszín. Ha trélerre nincs szükség, az mindenképp alacsonyabb költséget jelent. A gumikerekes gépek akár 20 km/h-val képesek haladni, lánctalpasok lényegesen lassabbak. Ez azt jelenti, hogy a gumikerekes építési területen gyorsabban mozog, rétegterítési sebessége is nagyobb.


Motor

Fontosabb adatok: névleges teljesítmény, az üzemanyag tartály térfogata, hűtőrendszer

A motornak, mint az aszfaltterítőgép minden más részének, erősnek kell lennie, de gazdaságosnak is. Neves gyártótól érdemes motort választani, mert a pótalkatrész beszerzése így könnyű és gyors lesz. Olyan motorra van szükség, amely elegendő teljesítménytartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy kibírja a több órás intenzív terhelést a munkálatok közben.

A léghűtésű motorok hűtőrendszere kevesebb karbantartást igényel, mint a vízhűtéses, viszont az a folyadékhűtés köpenye miatt halkabb üzemű. A modern motorok a károsanyag-kibocsátási követelményeket jobban kielégítik.

Anyagelosztó rendszer

Fontosabb adatok: bunkertérfogat, behordó szalagok száma, terítőcsiga átmérő, átmenő teljesítmény [t/ó]Anyagáramlás

Az egyenletes és folyamatos anyagáramlás fontos követelménye a pontos útépítésnek. Az anyagellátási rendszer gondoskodik az állandó anyagáramlásról a szállítójárműtől egészen a simítópadig. A rendszert három részre osztjuk: bunker, behordó szalag, terítőcsiga.

Bunker

Nagysága fontos. Előnye, hogy nagy mennyiségű anyagot tud fölvenni, ami lassítja az anyag lehűlését, illetve egy nagy puttonnyal rendelkező gép tovább tud dolgozni. Ez idő alatt a szállítójárművek cserélődni tudnak, biztosítva a folyamatosságot.

Úgy kell megtervezni, hogy könnyű legyen az anyagáramlás a szalagok irányába. Kerülni kell a hideg sarkokat, mert a kihűlt aszfaltdarabok tönkretehetik az aszfaltréteget. Az oldalfalaknak magasnak kell lenniük és befelé kell hajolniuk, ezzel is a könnyű anyagáramlást elősegítve.

Szalagok

Feladatuk, hogy az anyagot a bunkerből a gép hátsó részébe, a pad elé szállítsák. A finiserek általában 1 vagy 2 szalagosak. A nagy útépítő gépeknek két szalagjuk van. Ezek a gépek nagy beépítési sebességre képesek.

A szalag szélessége, sebessége, csatorna átmérője határozzák meg a finiser beépítési teljesítményét. Az áteresztési képesség annak az anyagmennyiségnek felel meg, amely egy meghatározott idő alatt a puttonyból a gép hátsó részébe kerül. A beépítési teljesítménynek ez egy szokásos értéke, amit t/ó-ban adnak meg. Egy modern anyagszállító rendszer esetén a két szalag egymástól függetlenül működik, ezért a szalagoknak külön meghajtó rendszerük van. Mivel a szállítósebességet egy automata rendszer irányítja és felügyeli, nincs szükség ürítőnyílásra.

Terítőcsigák

Az elosztócsiga- rendszer egyenletesen és folyamatosan osztja el az anyagot a pad előtt. Két típusú csigarendszert különböztetünk meg: van a hagyományos, amely központi meghajtó egységgel rendelkezik. A továbbfejlesztett típusnál már a csigák külön-külön kapják a hajtást szélről. Mindkettőnek megvan az előnye. A központilag meghajtottakat könnyebb karban tartani. A szélükön hajtott csigáknál pedig korlátlan anyagáramlás van. Mindkettővel jó eredményeket lehet elérni. Az újabb típusú csigák fordulatszámát ultrahangos térérzékelő szabályozza.

A terítőcsigák teljesítménye az átmérőtől, a menetemelkedéstől, valamint a maximális fordulatszámtól függ.
Fontos elvárás, hogy az elosztócsiga- rendszert könnyen lehessen fel- le mozgatni, hogy optimális anyagáramlást érjünk el mindenféle terítési vastagságnál. A megfelelő magasság követelmény az állandó és stabil padhelyzethez.

A csigák legalacsonyabb pontja olyan magasságban kell, hogy legyen, hogy a szemcseméret ötszöröse elférjen alatta. Beállítása könnyen és gyorsan elvégezhető, mechanikus, hidraulikus rendszerek ajánlottak.

Teljesítmény

A legfőbb probléma az útépítőgép aszfalttal való ellátása. Az állandó anyagellátás garantálja azt, hogy nagy mennyiségű anyag kerüljön beépítésre. A finiser teljesítményét a beépítési szélesség és rétegvastagság határozzák meg.

Simítópadok

Fontosabb adatok: típus, tömeg, fűtőrendszer típusa

Az útépítő géplánc legfontosabb része, ez a fő munkaeszköz.

Gyorsan kopó alkatrészek

Minden alkatrész, ami az aszfaltterítés közben a keverékkel érintkezik nagy kopásnak van kitéve. Emiatt a puttony aljának, a tömörítő berendezésnek, a szalagnak és a csigáknak nagyon jó minőségű anyagból kell készülniük. A kopás gyorsasága az acél minőségétől, valamint a feldolgozott anyag minőségétől és mennyiségétől függ.

Fűtőrendszer

A padok fűtésére 3 fűtőrendszert használunk: dízel, gáz, elektromos. Gáz: tisztább, kevésbé bonyolult technikára van szükség, viszont komolyabb biztonsági rendszer szükséges a robbanásveszély miatt. Az elektromos fűtőrendszernél szükség van egy második generátorra, ami plusz költséget jelent. Sok energiára van szüksége, és lassabb is a többi rendszernél. Míg a gázos vagy dízel üzeműek 20-30 perc alatt üzemi hőmérsékletre fűtik a padot, ez az elektromosnak akár egy órába is telhet.

A gáz beszerzése problémákat okozhat, míg gázolaj mindenütt fellelhető.

A hőmérséklet értéke fokozatmentesen állítható. A túlmelegedés elkerülése végett a pad fűtését korlátozott mértékben termosztáttal szabályozzák.

Merev pad

Neve is elárulja, hogy nem lehet hidraulikusan állítani a beépítési szélességet, csak ki-be szerelhető fix elemekkel. Emiatt időveszteséggel kell számolni az útépítés folyamán. Általában egy ilyen padot beállítanak egy adott szélességre, és úgy használják. Ha a beépítési szélesség változó, akkor a hidraulikusan szélesíthető padot kell alkalmazni.

Hidraulikusan szélesíthető pad

A hidraulikusan szélesíthető pad lehetővé teszi a beépítési szélesség építési folyamat közbeni állítását. Itt elkerülhető a szerelési időveszteség.

Manapság többnyire ezek használatosak. A kihúzott padnak ellen kell állnia a csavaró nyomatékoknak, hogy a beépítési szélességet és a rétegvastagságot tartani tudja. A 9 méterig való beépítésnél szükség van egy pontos vezérlő és megtámasztó rendszerre a széthúzható alkatrészekhez.

Beépítési teljesítmény

Fontos adatok:

a. tömörítő pad:
- súlya
- tömörítő alkatrészek érintkezési felülete
- amplitúdója
- lökethossza
- frekvenciája

b. vibrációs pad:
- súlya
- érintkezési felülete
- amplitúdója
- frekvenciája

A padokat fel lehet szerelni tömörítő mechanizmussal vagy vibrorendszerrel, vagy a kettő kombinációjával. A következő tényezőket kel figyelembe venni a beépítési teljesítménynél:
- a pad súlya nagy befolyással van az előtömörítettség mértékére
- a beépítési sebesség
- a tömörítő és/ vagy vibrátor elem frekvenciája és amplitúdója
- a tömörítő elemek helyzete, állapota.


Padsúly és érintkezési felület

A keverékeknek vagy a stabilizált kavicsrétegnek relatív nehéz pad kell ahhoz, hogy a kívánt előtömörítettséget és egyenletes, sima felületet kapjunk. A puha aszfalthoz a kevésbé nehéz pad is jó. Fennáll a veszélye, hogy a pad belesüllyed az úttest felületébe.

Beépítési sebesség

A beépítési sebesség befolyásolja a finiser által biztosított előtömörítettséget. Ha a sebesség nagy, akkor az elért vastagság kicsi. A tömörítőkés kis érintkezési felülete megakadályozza a gyors beépítési sebességet. Ha a sebesség nő, kisebb lesz az egységnyi felületre jutó csapásszám, ebből kifolyólag a beépítési mennyiség is.

Hogyha túl nagy a sebesség a tömörítéshez képest, akkor egyenetlen felületet kapunk. A mindenkori sebességkorlátozás a szélességtől és a tömörítési frekvenciától függ.

A nagy érintkezési felülettel ellátott vibrációs padok teszik lehetővé a legnagyobb beépítési sebességet. Magas tömörségű padok használatánál a sebességet 2-4 m/percre kell maximalizálni, hogy magas tömörséget érjünk el.


Frekvencia és amplitúdó

A tömörítőegységek ferdén vagy merőlegesen beállított lökettel dolgoznak (4-6mm) és 1400-1600 ford/perces üzemi frekvencián. A pad kis amplitúdóval, de nagy frekvenciával rezeg.

Tömörítő és vibrációs elemek állapota

Természetesen az új berendezés vagy alkatrész eredményezi a legjobb előtömörítettséget, egyenletességet. Például, ha a tömörítőkés elkopik, csökken az anyag eloszlása a munkaszélességen. Ez lenyomatokat vagy lyukakat eredményez.

Szintező berendezés padon

A magasság szabályozása

A pad tartói hidraulikus munkahengerekkel vannak összekötve, amik a magasságot szabályozzák. Ezek a tartóhengerek határozzák meg a beépítés vastagságát. A leálláskor a vezérlés adott helyzetben rögzíti azt. Ezáltal megakadályozható, hogy belesüllyedjen az úttest felületébe, ha leállítják a gépet. Újra üzembe helyezve a vezérlés feloldja a hengerek blokkolását.

Tehermentesítő rendszer

Tehermentesítő rendszer akadályozza meg a pad lesüllyedését, he kevesebb anyagot építünk be. Ez a rendszer átviszi a pad súlyának egy részét a traktorrészre.
Ezenkívül a hengerek kiegészítő támogatására szolgál, hogy a kívánt magasságot tartani lehessen.

A pad terhelési rendszere

Egy nagyobb megszakítás után, ha az út felületi hőmérséklete lecsökken, akkor más esetben a keverék tömöríthetősége nehezebb lenne. Ez megemelné a padot, ami pedig egyenetlen felületet eredményez.
A pad terhelési rendszer ilyen esetekben hasznos. A vonógép pótterhelést ad a padnak, így meg tudja tartani a magasságát.

Integrált kötőanyag befolyásoló rendszer

Azok a gépek, amelyekben beépített bitumentartály van, egy munkafolyamattal tudnak kötőanyagot fecskendezni és anyagot tömöríteni. Az ilyen gépeket az útburkolat felújításánál lehet jól használni.

Automatikus szintszabályzó berendezésekA modern útépítéshez szükség van egy modern elektronikus rendszerre, ami automatikusan szabályozza a beépítési anyagvastagságot.
Ehhez két lehetőség van: magasságszabályzó és oldaldőlés érzékelő.

Elektronikus magasságszabályozó

A magasságszabályozó, ami egy mintafelületet letapogat, automatikusan gondoskodik a padmagasság és az anyagréteg-vastagság szinten tartásáról. Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el, a mintafelületnek egyenletesnek kell lennie. Általában ultrahangos érzékelőket használnak
Egy szegélykőnél egy rövid sín érzékelőt lehet használni (kb 30 cm). A rövid sín érzékelőket hézagok kiegyenlítésére is használják, amikor egy új aszfaltréteget egy már meglévővel párhuzamosan építenek.
Hosszú érzékelőket ( 3-9 m ) használnak, ha a rendelkezésre álló felület nem egészen sík. A kiemelkedéseket, mélyedéseket áthidalják, ezáltal átlag értéket rögzítenek. Ezért ezeket kiegyenlítő gerendának is hívják.
A magasságszabályzó kifeszített drótot is le tud tapogatni. Ez új utak építésénél használatos többnyire.
A lézer letapogatást alkalmazó rendszereket pedig nyílt terepen (parkoló, kifutópálya) alkalmaznak.

Elektronikus dőlésszabályzó

A jobb- bal dőlést irányítja. Felfedez minden eltérést az előre beállítotthoz képest és előállítja a szükséges vezérlőjelet az eredeti dőlés visszaállításához.
Magát a padot érzékeli, mechanikus csuklórendszere a pad jobb és bal oldalához csatlakozik.

Számítógéppel szabályozott szintező berendezések

A berendezéseket különböző gyártók szállítják a cégekhez. Jól képzett munkásokra van szükség. A gépkezelő és a kiszolgáló személyzet közötti jó csapatmunka elengedhetetlen.
A talajfelület a magasságszenzor referenciája, a rétegvastagságot pedig az előírt és a tervezett útfelület magasság alapján számolja ki. A munkálatok megkezdése előtt egyeztetni kell a magassági pontok helyéről.

Globális helymeghatározó rendszerek (GPS)

A jövőben egyre nagyobb szerepe lesz az építési munkálatokban. Meg lehet vele határozni az útvonalat, de a szintezést is támogathatja. Minőségirányítási rendszerben is lehet használni.

Általános jellemzők

Biztonság

Minden veszélyes helyre korlátot kell szerelni, biztosítani a kezelőszemélyzet leesés elleni védelmét. Az elosztócsigákat is le kell fedni, hogy tárgyak, személyek ne essenek bele. A pad borításának és a vezetőállásnak csúszásmentesnek kell lennie. Az üzembiztos fűtőrendszer pedig megakadályozza a robbanásveszélyt, ezáltal a személyi sérülést.
Gumikerekes gépek hidrosztatikus fékrendszerénél rögzítő féknek, lábvészféknek kell lennie.

Kezelési komfort

Az útépítés megerőltető munka, minél kényelmesebben ül a kezelő, annál jobban látja el munkáját, így többet teljesít a finiser.
Minden kezelőszervnek kényelmesen elérhetőnek kell lennie. A kezelőkonzolnak olyannak kell lenni, hogy a vezetőnek építés közben jó rálátása legyen a puttonyra, a csigákra és a padra.

Az anyag automatikus adagolása tehermentesíti a kezelőt, így csak a vonógép irányítására kell figyelnie. A kezelőnek azonban tudni kell mindent kézi vezérlésre állítani, ha a helyzet megkívánja.

Az üléseknek kényelmesnek valamint könnyen állíthatónak kell lennie.

A finiserek egy része kabinnal ellátott, hogy a gépkezelő ne kerüljön érintkezésbe aszfaltgőzökkel/gázokkal. Szükség van egy speciális légszűrő-szűrőbetéttel ellátott levegőztető rendszerre. A hőmérséklet szabályzására elengedhetetlen a klímaberendezés.

Felhasználóbarát konstrukció

A felhasználhatóság a gép összminőségétől függ, ami sok tényező függvénye: például a padlapok, elosztócsigák, szállítószalag kopásállósága, a motor és a hidraulikus rendszer teljesítménye (mennyi időt tud teljes terhelésen dolgozni), milyen közel van jó szerviz, milyen könnyű a pótalkatrész beszerzése.
A felhasználhatóságot javítja, hogyha a gyártó nagyon jó minőségű alapanyagokkal dolgozó beszállítókat alkalmaz a gyártásnál. Így az alkatrész ellátottság is jobb.

Sokoldalúság

A felhasznált padtípustól függ, valamint a gép azon képességétől, hogy mennyire különböző anyagokkal tud dolgozni. Példának okáért a variálható pad sokkal jobb, mint a merev. Egy olyan gép, amely egyik napon sovány útalapot terít, másik napon 9 méter szélességgel aszfaltoz, sokkal hasznosabb, mint egy kevésbé sokoldalú gép.

Karbantartás és szerviz

A mindennapi karbantartás annak a záloga, hogy üzembiztos maradjon a finiser. Fontos, hogy a karbantartásnak (kenés, hidraulika folyadék szintellenőrzés, tisztíthatóság) minél könnyebbnek kell lennie, mert így talán szívesebben végrehajtják az előírt munkálatokat.
Ebben segítségünkre van a központi kenőrendszer, a könnyen leszerelhető oldalsó borítás, a könnyen leolvasható olajszint-ellenőrző pontok.

Madai Péter tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén