Árokmentes csőfektetési technológiák V.

Szakcikkek - 2011-04-10 19:56:00 nyomtatás cikk nyomtatásaRepesztéses csőbélelő eljárások

Dinamikus/pneumatikus

A dinamikus repesztést (más néven pneumatikus csőrepesztést) egy hordozható hidraulikus csörlő segíti. A dinamikus/pneumatikus repesztő kalapács a földrakéta és horizontális döngölő kalapács működésén alapszik. A repesztő eszközök a munkavégzéstől függően a döngölő kalapácsnak vagy az elején vagy a hátsó taktusában helyezkedik el, így közvetítve döngölő energiát a fogadó csőbe, ezzel széttörve azt. Az ezt követő bővítőfej a szétroppantott töretet a környező talajba szorítja, egyúttal megnyitja az utat az azonos vagy nagyobb átmérőjű új vezetéknek.A folyamat mindazonáltal már a csörlő kötelének behúzásával elkezdődik, melyet egy flexibilis, üvegszálas rúd segítségével végeznek. Az új csöveket a munkagödrön kívül csatlakoztatják egymáshoz (pl. összeolvasztott polietilén csőlánc). Miután az új csőszakaszt csatlakoztatták a repesztő kalapácshoz, és a kalapácsot is csatlakoztatták a levegőkompresszorhoz, a csörlővel elkezdik húzni a fogadó cső ellenében.

A repesztő folyamatot a kompresszor indításával kezdik. A csörlő húzóereje adja a repesztő kalapács irányát és iránystabilitását. Ha a repesztő kalapács megérkezik a túlsó munkagödörbe, azt ott leválaszthatják, vagy akár visszahúzhatják az új vezetéken keresztül az indító aknába, a túlsó aknában nincs elég hely szétszedni.

A dinamikus/pneumatikus csőrepesztő gépek többféle méretosztályban és kivitelben érhetők el a különböző alkalmazási területek miatt. Extrém esetben akár 1000 mm-es átmérővel is előfordul. A dinamikus/pneumatikus döngölő energia például egy 100 mm-es átmérőjű vízvezeték cseréjénél kevesebb talaj elmozdítást és kisebb vibrációt eredményez, mint egy vibrációs tömörítő lap.

Statikus/hidraulikus

A speciális kialakítású, létra-alakú QuickLock behúzó rudazattal támogatott repesztéses, kiszorításos és csőhúzó eljárást nevezzük statikus vagy hidraulikus csőrepesztő bélelésnek.A hidraulikusan táplált egység a kilépő munkagödörben foglal helyet. Egy rugalmas vezetőrúd biztosítja a behúzó rudazat zökkenőmentes telepítését a fogadó vezetéken keresztül. A behúzó rudakat egy kattanással egymásba lehet illeszteni. A rudakat gyorsan lehet egy taggal bővíteni a kilépő munkagödörnél, betolva őket a régi, fogadó vezetékbe. Aztán az indító munkagödörnél a vezetőrudat lecserélik a repesztő eszközre (pl. repesztő fej pengékkel, gördülőpengés vágófej), a bővítőre és az új csőre.Ezután a teljes konfigurációt a hidraulikus egység a fogadó csövön keresztül visszahúzza a kilépő munkagödörbe. Miközben húzza vissza a behúzó rudazatot, a repesztő eszköz darabokra töri fogadó vezetéket. A bővítő követi a repesztő eszközt, a fogadó vezeték darabjait sugárirányban a körülvevő talajba szorítja, ezáltal az új vezetéket hasonló vagy nagyobb átmérőben képes behúzni.Az aknák kímélése érdekében, vagy, mert nincs elegendő hely a felszínen, amikor szennyvíz-csatornákat cserélnek, lehetőség van speciális mini-berendezések használatára is, melyek akár még az 1000 mm átmérőjű aknába is beférnek. Ha emellett rövid csöveket használnak, indító és kimeneti munkagödröket teljesen fölösleges használniuk.
Mindazonáltal a bekötéseket minimális földmunkával újra lehet csatlakoztatni, pl. vákuumos földkitermeléssel.

Újrabélelés

Az újrabélelés egy alternatívája a csövek helyben javításának vagy bélelő eljárásának, amikor a fogadó vezeték hidraulikus kapacitása elvisel egy kisebb keresztmetszet csökkenést. A fogadó cső repesztése csak akkor következik be (dinamikus vagy statikus) ahol egyedülálló, lokalizált sérülések vannak. Újrabélelést olyankor használnak, ha sérülések, például helyi deformációk, törések vagy részleges beomlások fordulnak elő, és a fennmaradó csőszakasz egyáltalán nem, vagy csak minimális sérülést mutat. Továbbá a fogadó csőnek van elegendő kapacitása, hogy a befogadott új, kisebb átmérőjű cső továbbra is elláthassa a feladatát a hidraulikus kapacitás szempontjából.

Az eljárást úgy végzik, mint a statikus és dinamikus/pneumatikus repesztő bélelést, annyi különbséggel, hogy itt csak a sérült részeket cserélik le. A munka előrehaladta sokkal gyorsabb, mivel a döngölő kalapácsot/repesztő eszközt csak akkor kapcsolják be, ha elérik a sérült részeket, az új vezeték telepítésének fennmaradó részénél egyszerű behúzó folyamatot hajtanak végre.

Az újrabélelő eljárás megszorításai:
- az alkalmazhatósági tartomány alsó korlátja a 150 mm átmérőjű, kör keresztmetszetű vezetékek (rövid csövek esetén 200 mm-nél nagyobbnak kell lenni az átmérőnek)
- a rövid csövek viszonylag egyenes és vízszintes fogadó csöveket igényelnek
- hosszú csövek használatakor kiszolgáló egységeket szükséges telepíteni a berendezés beállításához és az új vezeték telepítéséhez (a méret függ az új vezeték hajlítási sugarától)
- a csövek megereszkedéseit nem tudjuk eltávolítani csak csökkenteni
- részleges vagy teljes beomlás esetén a behúzó rudazat betolása, illetve a csörlő kábelének behúzása kritikus

Az újrabélelés számos előnnyel is jár:
- a szerkezeti teherbírás teljes helyreállítása
- minimális átmérőcsökkenés megfelelően választott cső anyagok és méretek esetén
- olyan sérüléseknél alkalmazható, mint pl. deformációk, repedések, törések, töretek, részleges vagy teljes beomlások, stb.
- deformációk vagy beomlások esetén az új vezeték megnövelt hidraulikus kapacitással rendelkezik és újraformálja a kör alakú profilt
- aknák között és munkagödör-akna között dolgozva a kotrási munkák volumene alacsony szinten tartható
- lakások rákötése árokmentes telepítéssel is megoldható
- a rövid beállítási idők csökkentik az építési és a munka költségeket

Márton Gergely tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén