Aláverők és stabilizátorok a vasútépítésben V.

Szakcikkek - 2010-06-14 16:19:18 nyomtatás cikk nyomtatásaA kitérőben lévő sínek speciális elhelyezkedése miatt a vágány- szabályozó gépeket nem alkalmazhatjuk, ezért kitérők szabályozására speciális kitérő-szabályozó gépeket készítettek. Fordítva ez nem igaz: a kitérő-szabályozókat nyíltvonali vágányokban is alkalmazhatjuk, habár általában teljesítményük kisebb, mint a vágányszabályozó gépeké, de nem is arra lettek tervezve, hanem, hogy szükség esetén a nyílt vonalszakaszokon is tudjanak dolgozni.A kitérő-aláverő gépekkel szemben a következő követelményt támasztjuk:

• A szerszámszekrényeiket a vágánytengelyre merőlegesen, egymástól függetlenül el tudják mozdítani

• A sín két oldalán dolgozó kalapács-párokat egymástól függetlenül is tudják használni (ábra)

• A kalapács-párok úgy is használhatók legyenek, hogy csak egy-egy kalapáccsal végez munkát, a másikat oldalra kihajtja (a kitérőben a szűk helyeken nem mindenütt fér el egymás mellett két kalapács)

Cikkünkben a kitérők szabályozását végző gépeket ismertetjük, azonban a munka menetét részletesen nem tárgyaljuk. Itt is igaz, hogy kezdetben voltak próbálkozások hazai gépek előállítására, ám végül ezen a téren is csak a Plasser gépei lettek meghatározók.

MÁV Csanád kitérő-aláverő gép

Ezt a típust a Buda aláverő gépből alakították ki. Csak aláverést tudott végezni, tehát valójában nem tekinthető szabályozógépnek. Az emelési és irányítási munkákat ekkor kézzel végezték. A kialakítás annyival változott a Buda aláverőhöz képest, hogy a szerszámszekrényét keresztirányban mozgathatóvá tették, és nem páros kalapácsai voltak, hogy a kis hézagokban is tudjon aláverni, így 8 kalapáccsal rendelkezett. Sorozatjele KIAG.

Plasser 06-275

Értelemszerűen ez a 06-os sorozat tagja, a felépítése az ott leírtakkal megegyezik, annyi az eltérés, hogy a szerszámszekrényei a vágánytengelyre merőlegesen egymástól függetlenül elmozdíthatók voltak, és egy csoportban nem 8, hanem 4 kalapácsa volt. Így összesen 8 kalapáccsal rendelkezett, mint a Csanád kitérő-aláverő gép, azonban ez már szabályozógépnek tekinthető, mivel a kitérőt kiemeli és irányítja.

A kitérő kiemelése a kitérő sínjeinek elhelyezkedése miatt nem oldható meg görgőtárcsákkal, ezért azokat emelőkampók helyettesítik, amelyek a sín talpát és a sín feje alatti részt egyaránt meg tudják fogni.

A munkát egyenes irányban haladva végezte el először. Ahhoz, hogy ekkor a kitérő vízszintes maradjon, a kitérőirányban négy-öt keresztaljanként megemelték a kitérőt. A második menetben végezte a kitérőirány aláverését, ekkor már csak az előzetes emelések hibáit korrigálta.

Ezek a gépek KIAG-600 sorozatszámmal kezdve vannak jelölve.

Plasser 07-275

Ez a 07-es sorozat tagja, a változtatások hasonlóak, mint az előző típusnál: 8 aláverő kalapács, 4-4 külön mozgatható a vágánytengelyre merőlegesen. Az emelést emelőkampóval hajtja végre. Természetesen nagyobb teljesítményű, mint a megelőző sorozatba tartozó típus.

Ezek jelölése KIAG-620-tól kezdődik.

Plasser 08-275

Ez a sorozat annyi újdonsággal szolgál az előzőkhöz képest, hogy megtartották a vágányok aláverésénél használt szabályozógépek 16 aláverő kalapácsát, azonban úgy alakították ki őket, hogy a párok egyik tagját kihajtva egy kalapács-párral is lehetőség legyen aláverésre (lásd ábra).Az emelési munkát kampókkal végzik, az irányítás viszont görgők által történik. Magyarországon elsősorban ezt a típust használják kitérők aláverésére.

Plasser Unimat Sprinter

Különleges feladatok elvégzésére alakították ki, mint kitérők aláverése, a pályák helyi hibáinak elhárítása. Ezt a gépet is használják hazánkban.

Ez a gép egyszerűbb felépítésű, mivel csak 8 kalapácsa van, így a kihajtási műveletet nem kell megoldani. Az emelést kampókkal, az irányítást görgőkkel végzi. Természetesen a kalapács-párok oldalirányban egymástól függetlenül mozgathatók, illetve magasságilag süllyeszthetők. Úgy tervezték, hogy a működése a gyors munkavégzés érdekében a lehető legegyszerűbb legyen. E gép kialakítása látható a következő ábrán:Plasser Unimat 08-275 3S

A Plasser egyik korszerű kitérő-aláverő gépe. 16 kalapáccsal van felszerelve, amelyek egymástól minden irányban teljesen függetlenül mozgathatók, illetve kifordíthatók. A gépnek azonban van két különlegessége:

• Oldalra kinyújtható konzolja és függesztő kábele segítségével képes a kitérő irányú sínszálat is megemelni az aláverés közben, így nem szükséges a vágányemelőkkel történő vízszintes helyzetbe emelése

• Az emelést nem emelőkampókkal végzik, hanem egészen kisméretű görgőkkel, amelyek elférnek a kitérő szűk helyein is

A kitérő-aláverő gép, kialakításának jóvoltából sokkal pontosabb munkavégzést tesz lehetővé, és mivel maga emeli meg a kitérőirány sínszálát is, élőmunkát takarít meg, és lecsökkenti a veszélyét a kitérőben az esetlegesen nagy emelésből adódó maradó alakváltozásoknak.Plasser Unimat 08-475 4S

Ez a Plasser legújabb fejlesztésű kitérő-aláverő gépe. Felépítése hasonló a 275 3S típushoz: ez is 16 kalapáccsal dolgozik, azonban azoknak a kialakítása olyan, hogy oldalra kihajtva alá tudják verni a kitérőirány sínszálait is. Változott a kitérőirány sínszálának megemelési módja is: itt már nem használnak függesztőkábelt, hanem egy nagy teherbírású hidraulikusan vezérelt konzol végzi el az emelési munkát.

Kialakításából adódóan ez a gép jóval hatékonyabban tud dolgozni, mint az előzőkben tárgyaltak: nincs szükség arra, hogy kétszer haladjon át a kitérőn, először az egyenes-, majd a kitérőirányban, mivel szerszámszekrényei oldalirányban annyira elmozdíthatók, hogy a kitérőirány sínszálait is alá tudják verni. Így egy menetben elvégezhető egy kitérő teljes szabályozása (ábra).A jövőben el kell, hogy terjedjenek ezek a kitérő-szabályozó gépek, mivel használatukkal a munka minősége és sebessége egyaránt megnő. Itt azonban ismét az anyagi jellegű problémák merülhetnek fel.

Balázs József tanulmánya alapján
Konzulens: Dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén