Aktív szerelékek illesztési megoldásai

Szakcikkek - 2009-08-11 16:07:08 nyomtatás cikk nyomtatásaA gazdaságosságból és a gyors munkavégzés igényéből adódó követelmények szükségessé tették egy olyan rendszer kivitelezését, mely lehetővé teszi több szerelék ugyanazon alapgépre való felszerelhetőségét.

A kidolgozásra került téma a hidraulikus kotrógépeknél gyakori megoldásokat vizsgálja, mivel a mélyépítés során ez az a gépcsoport, amellyel a legkülönbözőbb feladatok lehet végrehajtani a megfelelő szerelék megválasztásával. Így pl. egy egyszerű mélyásó kanál segítségével megoldható föld kiemelése, de egy bontókalapács felszerelése esetén máris elvégezhetjük a nagyobb kőzetek aprítását is, de emellett megvásárolható már többek között rostálásra, vagy tömörítésre alkalmas szerelék is.
Ahhoz, hogy egy gépre több eszközt lehessen illeszteni, meg kell oldani a gém és a szerelékek egymással való csatlakoztatását, tehát azoknak kompatibiliseknek kell lenniük. Erre a célra fejlesztették ki a gyorscsatlakozó adaptereket. Ezt a kotró gémjének a végére szerelik fel, és a szereléken lévő megfelelő csatlakozó ellendarabbal együtt lehetőség nyílik, a hagyományos csapszeges megoldással szembeni, gyors le-, ill. felszerelésre.

A szerelékek rendkívül szerteágazóak lehetnek manapság. Szinte minden célra kapható már valamilyen kotróra szerelhető berendezés, az aprítástól, az osztályozáson át egészen a tömörítésig.

Gyorscsatlakozó adapterek

Ezek a berendezések teszik lehetővé a szerelékek munkagépre való gyors illesztését. A kezdetekben a kotrókra az aktív, ill. passzív szerlékek csapszegekkel voltak rögzítve, mivel nem volt követelmény a gyors és egyszerű szerelhetőség. Napjainkban viszont, ha egy géppel több feladatot kell elvégezni, amihez szükséges a modulok átszerelése, akkor fontos tényező a szerelésre fordított idő, mivel ezek redukálásával lehet a leghatékonyabban csökkenteni a holtidőket és megnövelni a termelékenységet. Emellett jelentős mértékben lecsökken az átállások száma, így csökken a járómű kopása.

Szerkezeti kialakítások


Mint látható, a gyorscsatlakozóknak rendkívül sok fajtája van. Az egyik legfontosabb jellemző viszont, hogy rendelkeznek-e a hidraulika rendszerre való gyorscsatlakozó kialakítással vagy nem. Ez azt jelenti, hogy aktív szerelékek (pl. bontókalapács, marófej…) felvételekor a szerelék rögzítésével egy időben megtörténik-e a hidraulika csövek összeillesztése is, vagy nem. Ha nem, akkor a gyorscsatlakozó adapteren kívül elhelyezett hagyományos hidraulikus gyorscsatlakozókkal, kézi erővel kell összeilleszteni a hidraulikacsöveket egymással.
A hidraulika csövek adapterrel együtt való csatlakozására több variáció is létezik:

Lenhoff

Ez a gyártók által szabadalmaztatott 2 alapvető megoldás. Az elsőnél szelepblokkban elhelyezett különleges gyorscsatlakoztató szelepek hozzák létre a kapcsolatot. A másodiknál a hagyományos gyorscsatlakozók vannak elhelyezve egy mozgató mechanizmussal kombinálva, mely a csatlakozók ki-, ill. behúzását végzi.

A rögzítés működetése konstrukciótól függően történhet csőkulccsal, beépített rögzítő karral esetleg bepattanó kötéssel, vagy automatikusan hidraulikusan.

Oilquick

A legtöbb esetben a kanál rögzítését egy, vagy két csapszeg végzi el, mely a kanálon lévő ellendarabba kialakított furatba csúszik be.
A gyorscsatlakozók gémen való rögzítése általában csapszeggel történik, de egy közlemezre való felhegesztés is előfordul. Az adapternek ugyanakkor a szerelékkel is kompatibilisnek kell lennie, melyet a megfelelő ellendarab szerelékre való felhegesztésével oldanak meg (itt a csapszeggel való rögzítés a ritkább).

Tiltorátorok

A forgatható, forgatható- billenthető megoldásokat (tiltorátorok) nem túl régen kezdték el alkalmazni. Ezek tulajdonképpen egy csuklóként működnek a kanál és a gém között. Felhasználási területek:

rézsűk kialakítása
harapófejek használatakor
árkok tisztítása
csatornaépítés
szemes áruk pontos kiszórása

Mozgatási lehetőségek:

forgatás a gém hossztengelye körül 360°-ban
billentés 40-70°

A mozgatás működési elve

A billentési mozgásért két munkahenger felel, míg a forgatást egy csigahajtáson keresztül egy hidromotor végzi. A különböző mozgatások egyidejűleg is végezhetők, fokozatmentesen vezérelhetők, melyeket külön vezérlőegység irányít. A mozgatások aktiválása a kezelőkaron (joystick) lévő gombokkal történik. Amennyiben a gép nem rendelkezik a megfelelő mennyiségű és minőségű kezelőszervvel, akkor azokat utólagosan lehet pótolni.

A gyorscsatlakozó adapterek összehasonlítása:


Aktív szerelékek

Napjainkban egyre elterjedtebbek az aktív szerelékek a különböző kotrógépeken. Ezek olyan kompakt egységek, melyek valamilyen hidraulikus hajtás/ erőátvitel segítségével olyan különleges munkák elvégzésére alkalmasak, melyekre korábban különálló berendezést alkalmaztak. Nagy előnyük, hogy cseréjük útján, egy alapgéppel több célfeladat is elvégezhető.


A harapó-, vágó hidraulikus ollók

Ezeknek az aktív szerelékeknek rendkívül sok fajtája van, mind felhasználási terület, mind konstrukciós kialakítás terén.

A legelterjedtebb felhasználási területeik:
Épületbontás
Betontörmelék aprítás
Beton vasalásának átvágása
Vastelepeken fémhulladék aprítása

Közös jellemzőik, hogy munkahengerek valamilyen erőkaron keresztül fejtik ki hatásukat, és a vágóél a célnak megfelelően van kialakítva. 2 olló- szerűen összezáródó pofával vannak kialakítva, melyekből vagy mind a kettőt, vagy csak az egyiket mozgatják. A pofákon cserélhető kopóélek vannak szerelve, az egyszerűbb és gazdaságosabb karbantartás érdekében.
Általában az univerzális (multi funkciós) harapó ollók két munkahengerrel vannak ellátva, a két vágófej mozgatása érdekében, és a pofák 2, különböző kialakítású részből állnak. A külső rész a beton bontására, aprítására alkalmas, míg a belső, forgóponthoz közelebbi része a vasalat átvágására.
Sok esetben egy forgató motorral is el vannak látva, hogy az alkalmazásuk folyamán a nehezebben hozzáférhető részekhez is be tudjanak nyúlni a legkevesebb átállással.
Egy harapó olló felépítése:


Készítette: Széles Botond
Konzulens: dr. Balpataki Antal


A Szakcikkek rovat további cikkei:

Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával IV.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok XI.
Útrehabilitáció hidegmaró alkalmazásával III.
Földmunkagépek minőségi vizsgálata I.
Építőgépeken alkalmazott újszerű vezérlési módok X.A gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén