Interjú Futó Péterrel, a Corvin Sétány beruházójával

MAÉP hírek - 2006-08-17 17:17:41 nyomtatás cikk nyomtatása''Száz év után először új sétánnyal bővül Budapest belvárosa''
Ennek az országnak egyedüli természeti kincse a szürkeállomány - vallja Futó Péter, a Futureal Holding elnök-tulajdonosa. A Corvin Sétány beruházóját ingatlanfejlesztési terveiről kérdezte a Magyar Építő Fórum.


1969-ben végez az ELTE Természettudományi Karán, matematikából doktorál, majd kandidál. 1984-1989 között egyéni vállalkozóként dolgozik. A rendszerváltás idején csöppen bele az élelmiszeriparba. Irányításával a Fundy egy évtized leforgása alatt a közép-európai régió édesipari piacának meghatározó szereplőjévé válik. A cég árbevétele reálértéken számolva a kettőszázszorosára nő. A Fundy 1999-ben már öt országban működik, több gyártóegységgel. Ugyanebben az évben értékesíti a céget.
A Futureal Holding Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Zrt. a népművészeti kis- és nagykereskedelmet folytató Folkart Rt.-ből jött létre, amely 2000-ben váltott nevet és profilt. A holding jelenleg 36 tagból áll.


Magyar Építő Fórum: Önt a Fundy élelmiszer-ipari cég kapcsán ismerte meg az ország, legutóbb pedig a Corvin Sétány beruházójaként hallatott magáról. Mióta foglalkozik ingatlanfejlesztéssel?

Futó Péter: A Fundyt 1999-ben értékesítettem, ezt követően hoztam létre a Futureal Holdingot. Ez kezdetben ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozott, később új üzletágakkal bővült, de a főszerepet fokozatosan az ingatlanfejlesztés vette át. Olyannyira, hogy május elején a cégcsoport lakásfunkciójú ingatlanberuházásainak lebonyolítására külön céget alapítottunk. Szándékaink szerint a Cordia Magyarország Zrt. néhány év alatt a lakáspiac meghatározó fejlesztőjévé válhat.


Ezt hogyan érhető el ezen a kicsi, de meglehetősen sokszereplős piacon? Vagy mindez csak pénz kérdése volna?

F. P.: Nézze, az üzlethez szükség van pénzre, de én legjobban a szürkeállományban hiszek. Ennek az országnak ez az egyedüli természeti kincse. Nincsen kőolajunk, nincsenek drágaköveink, nem rendelkezünk nemesfémekkel sem. A világ nemzetei között az egy főre eső Nobel-díjasok számának tekintetében viszont megbecsült pozíciót foglalunk el. A legnagyobb hozzáadott értéket mindig a szellemi termék képviseli. Ennek fényében gondosan válogattam össze azt a csapatot, amelyik a holdingba tartozó cégeket irányítja. Jelenleg már több mint ötvenen vagyunk.


Ha jól tudom, az ötvenből kettő közeli családtag?

F. P.: Ez a családom tulajdonában lévő vállalat. A fiam, aki hozzám hasonlóan matematikusként végzett, most a Cordiát irányítja. A feleségem sokáig rákkutató biológusként tevékenykedett, ám jelenleg már a holding arculatával foglalkozó céget vezeti. Van egy lányom is, ő pszichológus, a családban egyedül ő tart ki eredeti szakmája mellett.


Térjünk vissza a lakásfejlesztésekre. Ön szerint beruházóként érdemes ma Magyarországon minőséget építeni?

F. P.: Csak azt szabad, ugyanis a piac hihetetlenül szelektál. A rossz minőségű, kedvezőtlen tájolású és elosztású lakásokat nem lehet értékesíteni. Ez az időszak már elmúlt. Életük egyik legnagyobb beruházására készülve a vásárlók pontosan tudják, hogy mit szeretnének kapni a pénzükért. Garanciavállalás és megbízhatóság, ezekre van szükség a piacon. Mi is ezt képviseljük, éppen ezért sosem leszünk a legolcsóbbak, de igyekszünk mindezt minőséggel és szolgáltatásokkal kompenzálni. Azt gondolom, hosszú távon egyedül ez térül meg.


A jelenlegi fejlesztéseik közül melyeket emelné ki?

F. P.: Először a kisebbel kezdeném, a főváros XI. kerületében lévő madárhegyi beruházással. Itt egy tízhektáros területen az önkormányzattal vállvetve építési telkeket alakítunk ki. Erre egy külön ingatlanbefektetési alapot is létrehoztunk. Ez talán azért említésre méltó, mert az önkormányzattal olyan PPP (public-private partnership) rendszerben dolgozunk, ami idehaza alig-alig ismert. A nyugat-európai és a tengerentúli országokban a magán- és a közszféra már jó ideje együttműködik. Ez nem tévesztendő össze azzal az autópályaépítésekben megvalósult hazai PPP-vel, amelynek során magánberuházók finanszírozzák meg az építés teljes költségét, amit az állam majdhogynem hitelként fizet vissza sok év alatt. A mi esetünkben az önkormányzat beruházóként van jelen, költségeken és hasznon egyaránt osztozunk.


A legnagyobb falat a Corvin Sétány…

F. P.: A Podmaniczky-terv egyik legfontosabb elemeként a Corvin Sétány hihetetlen felelősséget kíván. Itt nem egyszerűen arról van szó, hogy téglát téglára rakva építünk egy házat, hanem egy Európában egyedülálló városrész megalkotására nyílik lehetőségünk huszonkét hektáron. A beruházás nagyságrendjét illusztrálja, hogy mintegy 365 ezer m2-t építünk a föld felett, és körülbelül 150 ezer m2-t a térszín alatt. Beruházási összegben ez körülbelül 150 milliárd forintot jelent. Ráadásul Budapesten a belvárosban több mint száz éve nem jött létre ekkora volumenű új közterület. Itt egy 700 méter hosszú sétányt alakítunk ki a Corvin mozitól a Szigony utcáig, amely zömében 36 m széles lesz. Ez éppen az Andrássy út szélességével egyezik meg. A különbség mégis jelentős, hiszen ezen a felületen nem lesz autóközlekedés.


Kinek a nevéhez fűződik a beépítési koncepció?

F. P.: Tizenegy magyar építésziroda szállt ringbe a kiírt ötletpályázaton, de jelentős segítséget nyújtottak a Harvard Design School doktori képzésében részt vevő hallgatók is. A városkoncepció összeállításában mégis a RÉV 8 Zrt. és Alföldi György építész szerepét emelném ki, akik a különböző ötletek felhasználásával a végleges tervet összeállították. Ez a hosszú előkészítési folyamat olyannyira sikeresnek mondható, hogy a beépítési terv mellett egy saját építészeti kézikönyv is született, amely a városszabályozás elemein túl a területre tervező összes építész számára kötelező jellegű előírásokat tartalmaz. Ennek célja, hogy a több építész keze munkája nyomán létrejövő heterogén épülettömegek egységes rendszerré kovácsolódhassanak.


Milyen funkciókat helyeznek el a területen?

Város a városban koncepcióval egy önálló negyed létrehozására törekszünk, annak összes funkciójával. A Corvin Atrium egy kereskedelmi-üzleti övezet lesz a Corvin mozi és a Futó utca között. A sétány további részében lakásokat alakítunk ki, a Szigony utcai lezárásnál pedig az úgynevezett Corvin Tudásközpont, az ''agy'' helyezkedik el. Ennek ötletét az adta, hogy a terület közelében található a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Egyetem IT Kara, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, amelyekkel együtt egy tudásközpontot hozhatnánk létre a területen. Időközben már előkészítés alatt van a megállapodás az első inkubátor házról, és aláírt szándéknyilatkozatunk van többek között a Közép-Európai Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Nokiával és a Magyar Telekommal a Living Lab Budapest megalapítására.


Az előbb említette a sétányt. A közterület kiépítését szintén saját zsebből finanszírozzák?

Valójában ez is egy PPP-konstrukció a Futureal és a VIII. kerületi önkormányzat között. Arról van szó, hogy a területen elhelyezkedő komfort nélküli, leromlott állapotú lakások helyett, amelyeket szanálunk, a lakók jobb életkörülményeinek megteremtése, új lakásokba költöztetése az önkormányzat feladata, akárcsak az épületek szanálása. Az üres telkekért fizetünk, így a befolyt összegből újabb szanálások hajthatók végre. A közterületekkel az önkormányzat megbízásából a RÉV 8 zRt. foglalkozik. Erre 18-20 milliárd forintot szánnak, ami jelen pillanatban már kevésnek tűnik, ezt ki fogjuk egészíteni.

A MAÉP hírek rovat további cikkei:

Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén
Olcsóbbá vált autópályák
Beszélgetés Reményik Kálmánnal, a Nemzeti Autópálya Zrt. vezérigazgatójával
Termálfürdő és wellness hotel Sikondán
Termálvíz hasznosítása fűtési célra BólybanA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek