Tartósabb és hatékonyabb mezőgazdasági gépek gyártása megfelelő alapanyag felhasználásával

Gyártói hírek - 2012-05-31 09:42:27 nyomtatás cikk nyomtatásaAhogyan növekszik a gépek mérete és sebessége, úgy nőnek a kihívások az agráripari gépek gyártásában is. A mai kor követelményeinek megfelelő acél alapanyagok lehetővé teszik, hogy a mezőgazdaságban is használt gépek még hatékonyabbak és teherbíróbbak legyenek, ugyanakkor a gyártási technológiának köszönhetően akár profitot is termelhetnek felhasználóinak.

A Ruukki, mint a különleges acélok vezető gyártója, olyan acéltermékeket fejlesztett ki, amelyek megfelelnek az innovációs kihívásoknak. A Ruukki termékei jelentősen hosszabb élettartamúak, és erősebbek a hagyományos acéloknál és rendkívüli műszaki tulajdonságaik révén növelik az alkatrészek élettartamát és teherbírását.

Tartós keménység a Raex kopásálló acéllal

A kemény súrlódásnak és felületi nyomásnak kitett mezőgazdasági gépek alkatrészei rendkívüli acélkeménységet igényelnek. A Ruukki által forgalmazott Raex kopásálló acél nagy erejű, különleges, kopásálló acél, amely lehetőséget ad a gépipar szereplőinek, hogy újfajta megközelítéssel tervezzék és kivitelezzék termékeiket, szélesebb körű használatot és jobb minőségű termékeket eredményezve. A Ruukki Raex® márkanevű acéllemeze a hagyományos kopásálló lemezeknél jobb felületi minőséggel, egyenességgel és vastagsági tűréssel rendelkezik. Ennek felhasználásával nagyobb erősségű, kopásállóságú és könnyebb acélszerkezet készíthető. Az acél keménysége ellenére nagyon jól formálható és kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkezik.

A magyar Helti Fém és Kereskedelmi Kft. már használja a Raex 500 acéltípust, amely háromszor keményebb a mezőgazdasági gépeknél általánosan használt acéloknál és így sokkal ellenállóbb, mint az S355 típusú normál acél. Ezeket a lemezeket főként az ekék, talajművelő gépek és kultivátorok kopó alkatrészeinek gyártásához alkalmazzák.


Rugalmasság és erő az Optim szerkezeti acélokkal

A Ruukki szerkezeti acéltermékeinek jellemzői meghaladják a szabvány által előírt minimális értékeket, s ez számos felhasználási területen, pl. a konténergyártók, haszongépjármű gyártók számára is szélesebb felhasználást, sőt akár költségcsökkentést is jelenthet.

A melegen hengerelt acéllemezek és tekercsek között a Ruukki Optim MC acélja egyedülálló hegeszthetőségi és hajlíthatósági tulajdonságokkal rendelkezik amellett, hogy már 2 mm-es vastagságtól elérhető, így a nagyon vékony szerkezeti acélok közé sorolható. Ez különösen fontos az acéllemezek súlyának tekintetében, ha a járművek üzemeltetési költségeire és a tengelyek túlterhelésére gondolunk, amely jelentősen csökkentheti egyrészt a szállítás, másrészt a végtermékek felhasználóinak költségeit.

Az Optim MC acél mintegy 40%-kal csökkenti a gépek szerkezeti elemeinek súlyát. Ez azt jelenti, hogy a gépek könnyebben kezelhetőek lesznek, kevesebb energiát, üzemanyagot fogyasztanak, ugyanakkor hatékonyságukból, terhelhetőségükből semmit sem veszítenek. Az Optim acél nagy szilárdsága ellenére is jól hegeszthető és hajlítható, amely tulajdonság jellemző a Ruukki csőtermékeire is.

A mezőgazdasági és kertészeti gépeket gyártó lengyel Unia Group ekéit is a Ruukki Optim termékcsalád elemeivel gyártják, hiszen az ekevas rendkívüli kopási igénybevételnek van kitéve, különösen köves talajon.


A hegesztés jelentősége

Az ilyen típusú termékeknél a hegesztés kiemelten fontos, magas igényeket támasztó folyamat. A tervezett teher elviselése érdekében a hegesztések kialakításánál figyelembe veszik a szerkezetek használati körülményeit. Ezen túlmenően a gyártmányt úgy kell optimalizálni, hogy az járuljon hozzá a hegesztett varrat stabilitásához.

A nagyszilárdságú és a kopásálló acélok az emelési, anyagmozgatási és mezőgazdasági iparágban sok éve használatosak a gépek súlyának csökkentésére és a hasznos teher növelésére. Nem csak az anyagnak, de a rajta végzett megmunkálásnak is kitűnőnek kell lenni, hogy a későbbiek során felhasználásra kerülő acél és a belőle készült termék minden követelménynek megfeleljen, különös tekintettel a már miden iparágban elvárt energiamegtakarítás elveinek.

További információ: www.ruukki.hu
Ruukki Hungary Kft. / Metals üzletág

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek