New Holland szűkített nyomtávú traktorok új generációja

Gyártói hírek - 2009-02-13 12:52:40 nyomtatás cikk nyomtatásaA New Holland nagy hagyományokkal és tapasztalattal rendelkezik a gyümölcs és szőlőültetvényeken széles körben alkalmazható szűkített nyomtávú traktorok gyártásában. Az elmúlt években Magyarországon a legnagyobb darabszámban a TN-FA típusjelzésű változatok kerültek értékesítésre 75 és 95 lóerő közötti teljesítmény kategóriákban, de a széria másik két változata a TN-VA és TN-NA modellek is kedveltek voltak a magyarországi szőlősgazdák körében.
A 2008-as év végén a TN széria modelljeit váltják fel a T4000 széria tagjai, amelyek típusjelzésükben megőrizték az F, N és V betűket. A betűjelzések az elérhető minimális szélességet és a mellső híd bekormányzási szögének különbözőségét jelölik. A T4000 V esetében a minimális teljes szélesség 1061 mm, a T4000 N típusnál 1229 mm illetve ugyanez az adat a T4000 F esetében 1398 mm. Ezek az értékek nagyobbak is lehetnek attól függően, hogy milyen gumimérettel rendelik a traktort és hogyan állítják be a felnit.

T4050 F munkában


Az új T4000F, T4000V és T4000N traktorok megtartották az előd TN széria azon kedvező tulajdonságait, ami kategóriájukban piacvezetővé tette őket az elmúlt években.
A T4000F és T4000N esetében az alapfelszereltség része az egyedülálló SuperSteerTM nagy bekormányzási szögű mellső híd, aminek köszönhetően egyetlen más a piacon kapható ültetvényes traktor sem képes olyan szűk fordulókat venni mint a New Holland T4000 széria. A T4000 F és T4000 N esetében ez igen nagy szögű több mint 70 fokos mellső híd bekormányzást jelent, így 3300 mm-es fordulási sugarat érhetünk el az igen nagy tengelytáv ellenére. A sorvégi fordulókhoz szükséges hely így nagymértékben csökken. A T4000 V modellek esetében a mellső híd bekormányzási szöge 55 fok.

T4040 N


Az elektromosan kapcsolható automata összkerékhajtás és teljesen záró differenciálzárak standard felszereltségek mind a három modellnél. Ha a hátsó kerék 5 %-ot meghaladóan csúszik automatikusan összkerékhajtásba kapcsol a rendszer, így maximalizálva a vonóerőt és stabilitást nehéz lejtős terepen. Ezután ha nincs rá szükség a négykerékhajtás kikapcsol csökkentve a fogyasztást és a gumikopást. Mindezeket kombinálva a nagy tengelytávval és a kedvező súlyelosztással egy igen stabil és rendkívül jó vonóerő képességű traktort kapunk.
A TN széria három hengeres motorjaival szemben az új széria modelljeinek mindegyikében 4 hengeres motorok dolgoznak. Mindegyike teljesíti az érvényben lévő Tier3 környezetvédelmi normákat. Az új erőforrások erősebbek, nyomatékosabbak lettek, miközben üzemanyag fogyasztásuk nem nőtt. Mindhárom sorozat esetében a legnagyobb modellekben (T4050 F, T4050 N,T4050 V,) 4,5 liter térfogatú New Holland -NEF erőforrásokat találunk, a kisebb modellekben pedig a 3,2 literes New Holland F5C erőforrások dolgoznak. A motor teljesítmények T4000 F és T4000 N sorozatok esetében 78 – 97 lóerő tartományban terjednek, a T4000 V traktoroknál 65 és 97 lóerő között mozognak. A nagyobb motor esetében a 600 üzemórás, a kisebbeknél az 500 üzemórás szerviz intervallum piacvezetőnek számít.

T4050 V


A T4000 N és T4000 V széria gépei akár 5 pár hátsó kihelyezett hidraulika szeleppel szerelhetők, amelyeket mindegyik traktoron egy nagy teljesítményű 65 liter/perces átfolyást biztosító hidraulika szivattyú szolgál ki. Minden modell esetében a traktor rendelhető oldalsó hidraulika kiépítéssel, hogy maximálisan ki tudja szolgálni az ültetvényben használatos – oldalra, vagy frontra szerelt -speciális munkagépek által támasztott igényeket.
A traktorok 40 km/ végsebességű irányváltós 16 előre és hátra fokozattal rendelkező sebességváltóval szereltek. Opcióként a T4000 F sorozat modelljei kérhetőek 2 fokozatban terhelés alatt kapcsolható 32 előre és 16 hátra fokozattal rendelkező Hi-Lo sebváltóval. Ebben az esetben az irányváltás is terhelés alatt történik.
A komfortos, a külső szűk méretet meghazudtoló nagy méretű karbon szűrővel ellátott kabinokba, amelyek túlnyomásos tömítéssel rendelkeznek, tiszta és szűrt levegő jut be akkor is ha szennyezett körülmények között dolgozunk a gépekkel. A légkondicionáló berendezés alapfelszereltség. A kabinban logikusan elhelyezett minden kezelőszerv egyből kézre áll, semmi sem akadályozza a kezelőt a kényelemben és a precíz nagy odafigyelést igénylő munkavégzésben.
A sorozat egyedülállóságát mi sem bizonyíthatja jobban, mint az a tény, hogy elnyerte a 2009. év ültetvényes traktora díját.

Kapcsolódó linkek

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek