Mélyépítés - fúrt, vagy vert cölöp?

Gyártói hírek - 2009-06-26 11:35:37 nyomtatás cikk nyomtatásaAz elmúlt 10-15 évben Magyarországon (és egész Kelet-Európában) a mélyépítésben a vert cölöpözési technológia a különböző fúrásos eljárásokkal szemben aránytalanul háttérbe szorult.

A fúrt cölöpözésben napjainkban elsősorban a CFA eljárás népszerű (folyamatos, egyenletes menetemelkedésű fúrószárral készített, általában maximum 1000 milliméter átmérőjű furat, maximálisan 20 méter cölöphosszig, a fúrószáron keresztül beinjektált betonnal), de egyre elterjedtebbek a legkülönbözőbb neveken futó térfogat-kiszorításos, vagy más néven csavart cölöp eljárások is. A folyami hidakat továbbra is elsősorban a nagy átmérőjű (~1500 milliméter) fúrt cölöpökre építik, míg a városi mélyépítésben az előbb említett két fúrt cölöpözési eljárás és a résfalazás vezet.

EREDMÉNYESEBB MUNKA
Itthon a vert cölöpözés a közelmúltban szinte teljesen az autópálya hidak alapozására, illetve a mikrocölöpözésre korlátozódott, pedig a világ más részein egyre népszerűbb a hidraulikus technológiával történő cölöpverés. Jelenleg Magyarországon mindössze egyetlen modernnek tekinthető hidraulikus vert cölöpöző gép áll rendelkezésre.
A hidraulikus cölöpverés gyors és költségkímélő módszer, amellyel csak a CFA technológia tud versenyezni. Egy hidraulikus működésű Junttan cölöpöző gép használatával körülbelül 500 méter cölöp készíthető naponta, de gyorsaságban, a munkaterület tisztaságában, kezelőszemélyzetben a hidraulikus vert technológia eredményesebb, mint a hagyományos.

SZÉLES KÖRŰ ALKALMAZHATÓSÁG
A folyamatos kutató-fejlesztő tevékenység eredményeként néhány éve piacra kerültek a HHK-A és HHK-AS hidraulikus verőfejcsaládok, amelyeknél a verőkos szabadeső gyorsulását hidraulikus indítóimpulzussal kombinálják. A széles választék 0,5 tonnától 18 tonnáig terjedő kalapácsmag tömegig terjed, amely legfeljebb 216 kNm ütési energiát jelent. A verőfejek alkalmasak acélcsövek, profillemezek, előregyártott beton- és acélcölöpök, valamint facölöpök leverésére.
Az „A” karakter az angol „accelerated”, vagyis gyorsított szóból ered, utalva arra a bizonyos hidraulikus gyorsítóerőre, amely 20 százalékos ütésienergia-növekedést jelent az ugyanolyan magtömegű, hagyományos „szabadeső” technológiákhoz képest. Gyakorlatilag a hidraulikus gyorsítóerő kompenzálja a verőmag lezuhanásakor jelentkező súrlódási veszteséget. Ennek következtében az ütési energia nemcsak a kalapácsmag sebességétől függ, hanem arányosan a becsapódási sebességtől és becsapódó tömegtől is. A verőkos lökete és ütésszáma ezen verőfejeknél folyamatosan állítható a cölöp- , illetve talajkondíciók igényei szerint.

ÖSSZEHASONLÍTÁS
Az említett család verőfejeinek lökete a nyitott házkialakítás miatt vizuálisan követhető, emellett opcionálisan beépíthető egy monitoring rendszer, amely pontosan regisztrálja a verőkos sebességét a becsapódás előtti pillanatban. A kontrolldoboz a cölöpöző gép fülkéjébe kerül beépítésre, amely egy nyomtatóval összekötve azonnal regisztrálja a cölöpözés folyamatát.
A cég hidraulikus cölöpverőinek működési elve alapvetően különbözik a nálunk még mindig elterjedtnek mondható dízel rendszerű verőkosoktól. A hidraulikus verőfejek külső hidraulikus erőforrást használnak a kalapácsmag felemeléséhez, amelynek következtében a cölöpökre átadott energiamennyiség független a cölöp viselkedésétől.
A dízel verőkosoknál a löketmagasság a cölöpvégre ható talajellenállás függvénye. Nehéz körülmények közötti cölöpverésnél a verőkos magasabbra emelkedik és a cölöpre átadott ütési energia megközelíti a potenciálisan átvihető maximumot, míg „könnyű” talajviszonyoknál a dízel verőkos a gyenge „visszalökődés” miatt kisebb hatékonyságú.
A hidraulikus cölöpverő fejek gyakorlati tesztjei során ismert dízel verőkosokkal való összehasonlításban az eredmények azt mutatják, hogy például acélcölöpök nehéz viszonyok közötti leverésénél a dízel verőkosok Teljes Energiaátviteli Hatékonysági Mutatója (OTE) 45 százalék volt, míg a hidraulikus verőfejeké 95. Ez a kiemelkedő hatékonysági mutató a „garancia” arra, hogy a vert cölöpözés – a nemzetközi tendenciákat követve – a közeljövőben hazánkban is egyre nagyobb teret nyerjen. AJunttan gépek magyarországi forgalmazója a Verbis Kft.

Veres Sándor

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek