Melegen hengerelt acéllemezek és tekercsek

Gyártói hírek - 2009-06-03 13:03:19 nyomtatás cikk nyomtatásaA gépjárművek és tehermozgató eszközök számára nagyobb teljesítményt lehetővé tevő Ruukki Optim QC ultra nagyszilárdságú acélok új lehetőségeket kínálnak a tervezés és gépgyártás során. Az acélok fokozottabb kopásállóságuk, méretpontosságuk és alakíthatóságuk révén hatékonyabb eszközgyártást tesznek lehetővé.

A jó hegeszthetőségnek, hajlíthatóságnak és kisebb tömegnek köszönhetően az Optim QC acélok kiválóan alkalmasak faipari gépek gémjeinek, darugémek és egyéb teheremelő eszközök, rakodóeszközök, tehermozgató és –tartó elemek vagy akár konténerek, gépfelépítmények gyártásához. Az anyaghasználat által könnyebb acélszerkezetek hozhatóak létre, növelhető a gépek, berendezések hasznos terhelhetősége és csökkenthetőek az üzemeltetési költségek.
Az ultra nagyszilárdságú acélok csoportjához az Optim 900 QC, Optim 960 QC és Optim 1100QC acélminőségek tartoznak. A számok a minimális folyáshatárértéket jelentik MPa-ban, míg a „Q” jelölés a gyorsedzéses gyártási eljárást és a szállítási állapotot jelöli. A „C” jelölés a hideg alakíthatóságra utal.
A kereskedelmi járművek illetve jármű felépítmények részére az Optim QC sokrétű lehetőséget kínál a jármű súlyának minimalizálására, és így a hasznos teher növelésére is. Példaként említhető egy finn cég, a Kuormaväline Oy, amely kicserélte a rönkszállító járművei tartóoszlopait 650 MC minőségről Optim 900 QC-re és azonos terhelhetőség mellett a szerkezet súlya 30%-kal csökkent. Hasonló súlycsökkentések voltak lehetségesek, betonkeverők, tartályok, stb. gyártásánál.

Sima és feszültségmentes lemezek Dead Flat eljárással
Néhány évvel ezelőtt a Ruukki fejlesztette ki és szabadalmaztatta az úgynevezett melegen hengerlési, azaz Dead Flat eljárást, amely új lehetőséget teremtett a különleges minőségű melegen hengerelt acélfajták, így az Optim QC acéllemezek gyártásában is.
A Dead Flat eljárás során a lemezeket keresztmetszet csökkenés közben hidegalakítják, amely plasztikus, maradó alakváltozást okoz. A hengerlés folyamán végbemegy a feszültségmentesítés is, így a lemezek síkfekvése kitűnővé válik, amely lehetővé teszi, hogy a hegesztés okozta vetemedéseket, elhúzódásokat könnyebben kezeljék és az ismételt hajlítások is eredményesebbek lesznek.
Vágás közben a termékek tartják síkfekvésüket, így a következő munkafázis előtt nem szükséges az anyagot egyengetni. A Dead Flat eljárás csökkenti a felületi érdességet, ezáltal az Optim QC lemezeknek jobb felületminőséget ad. Ennek köszönhetően a sima és feszültségmentes lemezek a feldolgozásukhoz szükséges átfutási időt nagymértékben csökkentik.

Előny a könnyű kezelhetőség
Az ultra nagyszilárdságú acélok egyik lényegi előnye, hogy könnyen kezelhető, azaz az alakítás, vágás vagy hegesztés során gyors megmunkálást tesz lehetővé.
Az Optim QC acélok hidegen, azaz szobahőmérsékleten (+20oC) történő alakítása jó a nagy szilárdságú acélokhoz képest. A lemezt hengerlési irányától függetlenül bármely irányban lehet hajlítani.
A termikus vágással készülő lemezek vágott felülete sima, amelynek köszönhetően további előnyként jelentkezik, hogy jó anyagfáradási tulajdonsággal bírnak.
Az acélok hegeszthetősége is hasonlóan egyszerű, hiszen az összes szokványos hegesztési eljárással könnyen megmunkálhatóak. Előhevítés általában nem szükséges, mivel a lemezek vékonyak és a CEV értékük is megfelelő.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az acéllemezek megmunkálása során jó műszaki, illetve műhelyfelszerelés és figyelmes tervezés szükséges.

Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, a Ruukki ügyfelei igényeihez igazodva, előgyártási és megmunkálási feladatokat is végez szolgáltatói központjaiban, amelynek igénybevételével megtakarítható az esetleges gépvásárlások, vagy raktár kialakítások költsége, ugyanakkor garantált az alapanyagok minőségi kivitelezése.

A Ruukki Metals termékeivel és az előgyártási és megmunkálási folyamatok elvégzésével kapcsolatban bővebb információért írjon a metals.hungary@ruukki.com címre, vagy látogassa meg a www.ruukki.com/sites weboldalt.

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek