Kötelező a permetezőgépek felülvizsgálata

Gyártói hírek - 2009-12-03 13:46:28 nyomtatás cikk nyomtatásaKorunkban az intenzív növénytermesztéshez elengedhetetlen bizonyos fokú vegyszerhasználat, ugyanakkor a környezet védelme sem elhanyagolható. A szakszerű munkához a gondosan megválasztott vegyszerek és hatóanyagok mellett a permetezőgépek pontos beállítása is nélkülözhetetlen. Így azután a környezetkímélő növényvédelem fontos eleme az FVM Gépesítési Intézet növényvédelmi laboratóriumában végzett nemzetközi hatósági vizsgálat. Egyebek mellett erről beszélgettünk Gulyás Zoltánnal, az intézet osztályvezetőjével.

- Minden olyan növényvédő gépnek, amire a törvény hatálya vonatkozik, át kell esni a kötelező típusminősítésen – kezdi a tájékoztatást a szakember. - Idetartoznak az üzemi méretű szántóföldi-, az üzemi méretű ültetvény permezetők, a hordozható motoros, illetve nem motoros permetezőgépek - ideértve a kézi, vállra akasztható kisgépeket is -, a vetőgépre szerelhető granulátumszóró adapterek, valamint a csávázógépek, amelyek 5 liternél nagyobb tartállyal vannak felszerelve. Ez a gyártó, forgalmazó vállalatok kötelezettsége.A típusminősítés három úton történhet. Az első, az úgynevezett adminisztratív minősítés. Ez akkor jöhet szóba, hogy ha az illető gyártó, forgalmazó vállalatok rendelkeznek európai érvényű, pozitív vizsgálati, illetve minősítési eredményekkel. A hiányzó, vagy kérdéses adatok helyszíni szemle útján beszerezhetők a gyártó, illetve forgalmazó telephelyéről. A harmadik lehetőség pedig a gépvizsgálattal történő minősítés. Ilyenkor gépcsaládonként egy vezérgépet bekérünk ide, a laboratóriumba vizsgálatra, és amennyiben kielégíti a vonatkozó európai szabványok követelményeit, akkor megkapja a forgalmazási engedélyt.

Optimális esetben a forgalmazási engedély 5 évre szól. Ha kisebb hiányosságok vannak, tehát olyanok, amelyek a gép rendeltetésszerű működését nem veszélyeztetik, lehetőség van egyéves, úgynevezett ideiglenes forgalmazási engedély kiadására is. Ha nagyobb hiányosságokat találunk, akkor az adott gépek nem kaphatnak forgalmazási engedélyt. A forgalmazásra engedélyezett növényvédő gépekről nyilvántartást vezetünk, ez hozzáférhető az intézetünk honlapján. Fontos feladatunk a szaktanácsadás is, amikor más kutatóhelyek, gyártók, forgalmazók, gazdák keresik fel laboratóriumunkat.

A közeljövőben törvény fogja szabályozni a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező, és már használatba vett gépek időszakos felülvizsgálatát.
- Hasonlóan fog működni a rendszer, mint a gépkocsiknál a zöldkártya. A gazdáknak kell - valószínűleg 2 vagy 3 évenként - elvinni azokat a permetezőgépeket, amelyek 100 liternél nagyobb tartállyal rendelkeznek. Míg a kötelező típusminősítés a gyártók és forgalmazók kötelessége, az időszakos felülvizsgálat a gép tulajdonosait, tehát a gazdálkodókat fogja terhelni.

Forrás: Gazdakör
gazdakor.szie.hu


A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek