Hulladékgyűjtők nagyszilárdságú acélból

Gyártói hírek - 2010-10-25 11:05:29 nyomtatás cikk nyomtatásaA különleges minőségű, nagyszilárdságú acélok gépgyártásban való alkalmazásának elterjedése komoly technológiai előrelépést jelent és egyben számos új lehetőséget nyitott a tervezőmérnökök előtt. A gyorsedzéses eljárással gyártott melegen hengerelt acéltípusok ideális alapanyagai pl. szállítóeszközök szerkezeteinek készítéséhez, így a hulladékgyűjtő járművek számára is.

A hulladékgyűjtő járművek működés közben komoly igénybevételnek vannak kitéve, mind a hulladék fel-, mind lerakodásakor, amely főleg a szerkezeti részeinek kopását eredményezik. A nagyszilárdságú acél alapanyagból gyártott alkatrészek használatával a kopás csökkenthető, így a jármű élettartama is megnő. A Ruukki által gyártott acél alapanyagok a jó hegeszthetőségnek, hajlíthatóságnak és az alkalmazásával elérhető kisebb tömegnek köszönhetően kiválóan alkalmasak faipari gépek gémjeinek, darugémek és egyéb teheremelő eszközök, rakodóeszközök, tehermozgató és –tartó elemek vagy akár konténerek, gépfelépítmények gyártásához. Az anyaghasználat által könnyebb acélszerkezetek hozhatóak létre, növelhető a gépek, berendezések hasznos terhelhetősége és csökkenthetőek az üzemeltetési költségek.

Testre szabott elemek
Az NTM a zárt, szigetelt felépítmények, pótkocsik és hulladékgyűjtő járművek egyik legnagyobb európai gyártója. A Ruukki az NTM által gyártott hulladékgyűjtőkhöz a cég számára testre szabott különleges acél vezetőrudakat szállít, amelyek a nagyszilárdságú, hidegen hengerelt Optim 650 MC acél szelvényeiből készültek. Ahhoz, hogy a lemezek simán, akadás nélkül működjenek, a szelvényeknek igen egyenletesnek kell lenniük, ebben nyújtott megoldást a gyártó cég számára a Ruukki.
Stefan Rosendahl, az NTM beszerzési vezetője a fejlesztés folyamatát magyarázza: „Régebben a vezetőrudakat két szelvény hegesztésével gyártották, hogy megkapják a szükséges hosszt, de ez időigényes volt. A Ruukki felajánlotta, hogy speciális szerszámokat készít a hengersorhoz, amivel gyárthatók lesznek a kívánt hosszúságú szelvények. Így többé nem lesz szükség a hegesztésre és a két szelvény fárasztó összeillesztésére. Eleinte felmerültek kifogások, de egy idő után a szelvények eleget tettek a vevők által támasztott követelményeknek: a méret a szelvény egyik végétől a másikig azonos volt.”

Különleges megoldások
Szintén az NTM által gyártott hulladékgyűjtőkhöz gyárt a Ruukki garatlemezeket, amelyeknek nagyfokú kopást kell elviselniük, mert ehhez az alaktrészhez nyomja a gép a hulladékot. A Ruukki erre a célra a kopásálló Raex 450 anyagminőségű elemet szállítja, amelyet kifejezetten a megadott méretekben gyárt. A Ruukki Raex® a hagyományos kopásálló lemezeknél jobb felületi minőséggel, egyenességgel és vastagsági tűréssel rendelkezik, amely eredménye egy nagyobb erősségű, kopásállóságú és könnyebb acélszerkezet. A közvetlen hűtéssel előállított kopásálló lemezeket úgy tervezik, hogy ellenálljon a koptatásnak és a nagy felületi nyomásnak is. A táblalemezenként 2-60 mm vastagságú Raex lemezeket számos egyéb terület mellett markoló-kanalak, teherautó felépítmények, kopásálló alkatrészek és vágóberendezések gyártása során alkalmazzák.
A teherautó felépítményt gyártó felhasználók esetében különösen fontos, hogy az acél ne csak erős és kopásálló (400, ill. 450 HB keménységű), de megfelelő felületi minőségű is legyen, amely vonzó megjelenést kölcsönöz a végterméknek. Ezek a termékek természetesen nem csak a gyártók, de a felhasználók számára is hordoznak előnyöket. A kopó alkatrészek ritkább elhasználódása ugyanis további költségmegtakarítást eredményez a gépek üzembentartói számára.

„A különleges minőségű termékek esetén a legfontosabb elvárás, hogy a vevőknek sokkal többet nyújtson, mint egy hasonló, átlagos termék.”- foglalja össze a különleges acélok iránti követelményeket Olavi Huhtala, a Ruukki Metals elnöke. – „A vevőkkel való együttműködés sarokpontjai a nyújtott logisztikai szolgáltatások és a megbízhatóság.”
Egy „Ruukki termék” mindig több mint klasszikus értelemben vett termék, magába foglalja a hozzá szervesen tartozó szolgáltatásokat is: a logisztikai vagy a raktározási megoldást, műszaki szaktanácsadást és a know-how-t is.

A Ruukki Metals termékeivel kapcsolatban bővebb információért látogassa meg a www.ruukki.com/hu weboldalt, vagy írjon a metals.hungary@ruukki.com címre.

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek