Hidraulikus kotrógépek II. - Liebherr R996

Gyártói hírek - 2008-04-21 13:53:23 nyomtatás cikk nyomtatásaÚj hét, új gigász. Ismét egy nagyágyút fogunk bemutatni, ezúttal a Liebherr R996 Litronic típusát, amely néhány adatát tekintve az előző cikkben kielemzett Hitachi- hoz képest is megdöbbentő. A tavaly nagy látogatottságnak örvendő Bauma kiállításon a Liebherr csak a ''kistestvért'' az R9250-et mutatta be, pedig az igazán nagy szenzáció az R996 lett volna. Nemcsak felvette volna a versenyt a konkurenciával, hanem bizonyos tulajdonságaiban le is körözte volna azokat, de beszéljenek inkább a számok.

1. munka közbenAz elemzés stratégiájában nem változott, így ismét a motortól indul és lépésről lépésre jut el a szerelékekig és az azokkal felszerelt masina tulajdonságáig. Első látásra a 13000 literes tartály már tényleg meglepőnek tűnik (3000 literrel több,mint az EX5500-é ), de a 2 db Cummins diesel motor igényelhet akkorát,ami egy nyugdíjas medence térfogatát megközelíti. A motorok összteljesítménye 3000 Le (1800 1/min), egyenként 50 literes lökettérfogattal. Ezek a kis V16-osok kettős turbófeltöltéssel és közvetlen befecskendezéssel rendelkeznek, továbbá vízhűtésesek. Az elektromos rendszer 24 V- os, ezt 8 db 170 Ah (amperórás) 12 V- os akkumulátor szolgálja ki, a 2 generátora 24 V feszültségű és 150 A az áramerőssége. A motor állapotát a hangzatos elnevezésű Cummins QuickCheck III rendszer ellenőrzi és a szerzett információt továbbítja a kezelőnek. Ily módon értesülhetünk a fogyasztásról és az esetleges hibákról, ami előrevetítheti a szerviz szükségességét, valamint meg is könnyíti azt.

Hidraulikus rendszer

A szereléket és a járóművétt 8 változtatható szállítású axiáldugattyús szivattyú üzemelteti egyenként 840 liter percenkénti olajszállítással, maximális nyomása 320 bar. Nagyobb gépekre jellemző, hogy a forgatásnak külön szivattyúi vannak. Ebben az esetben 4 ferdetárcsás axiáldugattyús szivattyú 413 literes szállítással és 350 bar- os nyomással. A hidraulika tank kapacitása 4600 liter, de maga a rendszer 8200 liter olajat igényel. Az egész visszatérő áramlás szűrése egy nagynyomású szűrőn keresztül történik minden egyes főszivattyúra. A hűtése két elkülönített hűtővel, 4 hőmérséklet által szabályozott ventilátor, amit hidromotorok hajtanak.
A forgatás négy Liebherr axiáldugattyús hidromotorral rendelkezik. Kb. 20 méteres sugárban kell 60 tonnát, plusz a saját felépítményét forgatni, így ez igényli is a nagy nyomatékot, főleg indításkor. A hidromotorokat egyenként bolygóművek követik a hajtásláncban melyekre a nagy lassító áttétel a jellemző, a forgatás fordulatszáma 3,5 1/min. A fékezőnyomatékot hidraulikusan oldható többtárcsás fék biztosítja hajtóművemként.
A járómű hajtását oldalanként két axiáldugattyús hidromotor biztosítja. Az alacsony fokozat sebessége 1,4 km/h, a magasabbé 2,2km/h.
A fék hidraulikusan oldható rugós, többtárcsás szerkezet, amelyből motoronként egy jut.
A szállítás megkönnyítése végett a lánctalpak leszerelhetők, ezek tömege egyenként 117 tonna.
A kenést az úgynevezett Lincoln Centromatic kenőrendszer látja el a szerelékeknél a forgóvázban (600 liter) és külön a forgatás fogaskerék kapcsolatának (80 liter).

Munkaszerelékek

Az értékelés nem meglepő módon a mélyásó és hegybontó kanalakra és azok közvetett tulajdonságaira fog kitérni, mint például a munkaterek és a gép tömege a két esetben.

Mélyásó:

A mélyásó szerelék munkatere


- Maximális kinyúlás a talaj szintjén: 20m
- Legnagyobb kinyúlás: 21m
- Maximális kotrási magasság: 16,6m
- Maximális ürítési magasság: 10,5m
- Legnagyobb kotrási mélység: 8,8m

A mélyásó kanállal kifejthető szakítóerő 1670 kN és az így a kanálba jutatott 33m3 –nyi anyagot 1500 kN erővel tudja emelni. Ezzel a szerelékkel a gép tömege 659 tonna.Hegybontó:

A hegybontó szerelék munkatere


- Maximális kinyúlás talajszintjén: 15,6m
- Legnagyobb kinyúlás: 17m
- Maximális ürítési magasság: 14,3m
- Legnagyobb tömörítési hossz: 648m
- kanál ürítésének nyílása (T): 2,3m

A kanál 34 m3 –es, maximális szakítóerő 1905 kN. A 672 tonnás működő tömeg mintegy 150 tonnával nehezebb az Ex5500-nál. Ezzel a tömeggel a talajra gyakorolt nyomása 2,87 kg/cm2.A gép méretei:

A gép méreteiA Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek