Erősít a teleszkópos emelők piacán a Dieci

Gyártói hírek - 2007-10-29 15:01:40 nyomtatás cikk nyomtatásaNem kevesebb, mint évi négyezer teleszkópos emelő előállítása szerepel az olasz Dieci építőgépgyártó 2010-es terveiben, amelynek érdekében a közelmúltban avatták fel új gyártóüzemüket. A termékek magyarországi forgalmazója, a Penda Kft. meghívására a Magyar Építő Fórum munkatársa a helyszínen járt.

Az 1997 óta a Correggi és a Manghi család tulajdonában álló Dieci a mezőgazdaság és az építőipar legkülönfélébb felhasználásaira készíti gépeit. Teleszkópos emelőt Európában elsőként fejlesztettek ki 1983-ban. Az azóta eltelt bő két évtizedben a paletta jelentősen kibővült: harmincféle alvázon mintegy száz típust kínál az olasz konstruktőr a fix és forgóvázas teleszkópos rakodók kategóriáiban.

Dieci teleszkópos rakodók a gyártósoron


2001 és 2006 között 763-ról több mint kétszeresére, 1668-ra emelkedett az éves szinten legyártott gépek száma, míg a forgalom 10 millió euróról 84-re emelkedett a hat év alatt. Az elmúlt évek értékesítési sikerei és a teleszkópos emelők iránti növekvő kereslet miatt a cégtulajdonosok a gyártókapacitás bővítése mellett tették le voksukat. A 25 millió eurós beruházás keretében megvalósuló új gyártóegységet 2007. május 12-én avatták fel a Parma melletti Montecchio Emiliában. A 120 000 m2 alapterületű telken mintegy 30 000 m2-es fedett épület helyezkedik el, amelyben hat különböző gyártósoron szerelik össze a gépeket. A Dieci nem titkolt célja, hogy a jelenlegi 1668-as darabszámot 4000-re tornázza fel három év alatt.

A Dieci sikere a folyamatos innovációra épülő minőségi termékek előállításában rejlik, hangzott el a sajtótájékoztatón. Nem feledkezhetünk meg azonban a személyi állományról sem, amelyik színvonalas szolgáltatásokat biztosít az ügyfelek részére, tették hozzá a cégvezetők. A gépek 80%-a építőipari cégeknél landol, míg a mezőgazdasági felhasználás 20%-ra tehető. Ezt erősítendő a gyártó rövidesen két új modellel is jelentkezik, amelyek kifejezetten a mezőgazdaság számára készülnek. A Dieci jelentős nemzetközi sikereket könyvelhet el, gépeinek 70%-a külföldön talál gazdára. A tulajdonosok Frankfurt közelében egy németországi leányvállalat alapításába fogtak, egyrészt a német piaci igények hatékonyabb kielégítése végett saját értékesítési hálózat alapítása révén, másrészt egyfajta stratégiai zónát létrehozva a további piacok kiszolgálására. Olaszországon kívül a két legnagyobb piacot továbbra is Nagy-Britannia és Franciaország jelentik, de a gyártó mind az öt földrészen képviselteti magát. Az amerikai kontinensen nem csupán az Egyesült Államok és Kanada jelent vonzó piacot a Dieci számára, de a közép- és latin-amerikai részek is kedvező kilátásokkal kecsegtetnek. A Közép-Kelet, Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaud-Arábia, Afrika országai és Ausztrália szintén lehetőségeket kínálnak az új piacok kiaknázásában. A siker záloga egy sűrű kereskedelmi hálózat kiépítésében rejlik.

A régi és az új gyártóüzem Fotó: MAÉP


21. századi technológia
A vállalat célkeresztjében szereplő jelentős kapacitásnövelés érdekében az új gyártóüzemet korszerű műszaki technológiákkal vértezték fel. A hat termelési lánc mindegyikén a technika csúcsát jelentő gépek és berendezések teljesítenek szolgálatot. Az egységek koordinálást és a vezérlést ellátó számítógépes rendszer szintén a 21. század vívmánya.

Alkatrészraktár Fotó: MAÉP

Külön említést érdemel a legújabb generációs festő berendezés, amelyik napi 16 órás kapacitásával a teljes gyártóüzem szükségletét lefedi. A legújabb környezetvédelmi követelményeknek megfelelően folyamatos szűréssel biztosítják a levegő tisztaságát, és az üzemben kizárólag az egészségre nem káros, vizes bázisú festékeket használnak fel.
A fém alkatrészek összeszereléséhez a Dieci két hegesztő robotot is vásárolt. Az év végéig újabb robotokat állítanak hadrendbe, a cél: a hegesztési folyamatok teljes automatizálása. Mielőtt a gyárból kikerülnének a gépeket különböző teszteknek vetik alá. Ennek érdekében az üzemen belül egy teljesen hangszigetelt helyiséget hoztak létre, ahol az ellenőrzések és a próbák elvégezhetők. Ez egyebek mellett egy beépített futópadot is tartalmaz, annak érdekében, hogy a teleszkópos emelőket mozgás közben is szemügyre lehessen venni. Szintén itt végzik el a teljesítményvizsgálatokat. Az udvaron külön erre a célra kiépített helyen pedig a gémmel, valamint a gép stabilitásával kapcsolatos ellenőrzések folynak.

Fotó: MAÉP


A Penda Kft.
A Dieci termékek magyarországi forgalmazását a Penda Kft. látja el. A termelőeszközök értékesítésére és szervizére szakosodó céget 1994 februárjában alapították. A termékskálát gondosan megválasztó Penda teljességre törekszik, és egy-egy tevékenységi körben teljes technológiai gépsort kínál a felhasználóknak. Csak korszerű, jó minőségű, hatékonyan üzemeltethető, a biztonsági követelményeknek maximálisan megfelelő, elfogadható árú gépek és berendezések kerülhetnek fel a palettára, nyilatkozta lapunknak Fejér Lajos, a cég ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: ezért is láttunk perspektívát az olasz Dieci cég teleszkópos rakodóiban.

Kapcsolódó linkek

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek