Előmegmunkálási folyamatok az acélgyártásban

Gyártói hírek - 2009-02-16 15:38:13 nyomtatás cikk nyomtatásaA költséghatékony és minőségi kivitelezés napjainkban a fémipari feldolgozások területén is elsődleges szempont. A magas kvalitású anyagok színvonalas megmunkálása azonban sok esetben olyan technológiát és berendezéseket igényelhetnek, amelyek beruházás-igényesek, vagy raktározási kapacitást feltételeznek. A Ruukki első osztályú anyagai mellé, minőségi szolgáltatásokat is kínál a felhasználóknak.

A finn Ruukki ügyfelei igényeihez igazodva, előgyártási és megmunkálási feladatokat is végez szolgáltatói központjaiban, amelynek igénybevételével megtakarítható az esetleges gépvásárlások, vagy raktár kialakítások költsége, ugyanakkor garantált az alapanyagok minőségi kivitelezése.

Hasítás és méretre vágás
Az acéltekercsek hasítását és méretre vágását a gyártósor lemezegyengető egysége végzi, amely a magas szakítószilárdságú acéloknak is tökéletes egyenletességet biztosít. Ez különösen a gépgyártó cégek számára jelent előnyt, hiszen a gyártási folyamat során már nincs szükség további lemezegyengetésre. A termékek méretre vágása akár 18 méterig is lehetséges.

Lézervágás és hegesztés
A lézervágás számos hagyományos vágási formát helyettesíthet, úgymint a darabolást, perforálást vagy mechanikai vágást, amely időt takaríthat meg a gyártás során. A módszerből fakadó legnagyobb előny a csövekbe, lemeztáblákba és profilokba való komplex alakzatok vágásakor érhető el, illetve olyan vágásoknál, ahol a méretpontosság játszik meghatározó szerepet. A megmunkálási és összeszerelési folyamatok munkafázisai és az alkatrészek száma is csökkenthető, amennyiben a lézervágásból származó előnyöket már a termék tervezésekor figyelembe vesszük. A termikus hőt felhasználó vágási módszerekkel összehasonlítva, a lézervágás minősége és pontossága is kiváló, ugyanakkor gyors és kisebb a deformálódásból adódó hibalehetőségek száma.

Láng- és plazmavágás
A lángvágás olyan eljárás, amely során oxigén és gáz keverékét használják az cél megolvasztására és az olvadt fémet egy oxigénsugárral égetik ki a vágatból. Ez az eljárás főként vastag lemezek vágásához ideális. A plazmavágás a forró plazma termikus energiáját hasznosítva egyesíti az acél megolvasztásának, vágásának és a megolvadt fém kifújásának folyamatát. Az eljárás a megközelítőleg 30 mm vastagságú acélok esetében a leghatékonyabb.
Vízsugaras vágásnál az anyag keresztülvágásához nagy nyomású vízsugarat használnak. A módszer előnye a pontosság, a gazdaságosság, a minimális utómunkálati igény és ezen felül, a vízsugaras vágás során a vágott elemek nem deformálódnak.

Hajlítás
A hajlítás során az előre levágott lemezeket a megfelelő alakúra hajlítják. Ez egy rugalmas és hagyományos módszer az acéllemezek formálására. A Ruukki berendezései lehetővé teszik akár 12 méter hosszúságú lemezek megmunkálását is és kifejezetten alkalmas magas szakítószilárdságú acélok feldolgozásához.

Felületkezelés
A homokszórás és színes bevonat a csövek, rudak és lemezek végső felületének elérését szolgálja. A homokfúvott és színbevonattal ellátott termékek tiszták és könnyen kezelhetőek, ezen kívül a homokfúvás leegyszerűsíti a termékek további megmunkálását, mint a hegesztés és a festés.

Finnországban, Svédországban, Lengyelországban és Oroszországban rendelkezik a Ruukki szolgáltatási központokkal, amelyek egymás munkáját támogatva országhatárokat átívelően látják el tevékenységüket.
A Ruukki közép-kelet-európai egységeit, így Magyarországot is, a Ruukki Lengyelországi (Oborniki) központja szolgálja ki.

A Ruukki Metals szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb információért látogassa meg a www.ruukki.com/sites weboldalt, vagy írjon a metals.hungary@ruukki.com címre.

Kalmár Endre
Ruukki Hungary Kft.

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek