A nagypontosságú helymeghatározás hatása a növénytermesztési munkák minőségére

Gyártói hírek - 2009-06-24 11:30:00 nyomtatás cikk nyomtatásaEgyre több gazdálkodó ismeri fel a műholdas sorvezetés fontosságát. Elsősorban a műtrágyaszórás és permetezés kapcsán merül fel az eszköz alkalmazásának gondolata, hiszen a nagy munkaszélesség miatt nehezen biztosítható a tökéletes csatlakozás. Az elhagyással vagy túlzott átfedéssel végzett munka által okozott problémák mindenki által jól ismertek. Mindazonáltal, a tényleges nyomvonalak, a valós csatlakozási pontosság nehezen elemezhető. A GPS-es adatok elemzésével azonban ez megoldható. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy a miként alakult a valós munkaszélesség – és ebből adódóan a csatlakozási pontosság – sorvezető, majd 2-cm-es pontosságú (RTK) helymeghatározás és Trimble robotpilóta alkalmazásával.
Az 1. ábrán látható alkalmazásnál sorvezető alkalmazása nélkül történt a munkavégzés. A rögzített GPS nyomvonalak nagyon egyenetlenül helyezkednek el, egymástól való távolságuk jelentős szórást mutat: 4 és 9 méter között változik.

1. ábra. Sorvezető nélkül végzett munka GPS nyomvonalai.


A 2. ábrán látható nyomvonalak 28 m munkaszélességű permetezőgép munkája során kerültek rögzítésre, sorvezető alkalmazásával. Jól látható, hogy a nyomvonalak egyenletesebben helyezkednek el, mint a sorvezető nélküli alkalmazásnál.

2. ábra. Önjáró permetezőgép nyomvonala sorvezető alkalmazásával


A munkaszélesség azonban ez esetben is mérhető szórást mutat. Szélsőséges esetben akár 3 m-el is eltért a gép a kitűzött iránytól. Ez nyílván a vezető pontatlanságának következménye: a sorvezető jelzéseit nem lehet késedelem nélkül követni. A helyenként nagy eltéréshez feltehetően hozzájárult a munkagép amúgy is nagy munkaszélessége, valamint nagy haladási sebessége.
Trimble RTK bázisállomás használatával korlátlan számú – megfelelő GPS vevővel felszerelt – erőgép számára tudunk 2 cm pontosságú helymeghatározást biztosítani. Ennek előnyei a Trimble Autopilot robotpilóta rendszerrel használhatóak ki igazán. A 3. ábrán látható nyomvonalak így felszerelt géppel végzett, 28 m munkaszélességű műtrágyaszórás során kerültek rögzítésre. A képeken jól látható, hogy a nyomvonalak tökéletesen egyenletesen, egymástól azonos távolságban helyezkednek el.

3. ábra. Trimble RTK GPS és robotpilóta alkalmazásával felvett nyomvonalak


A 4. ábra egy Trimble robotpilótával irányított erőgéppel végzett tárcsázás esetében mutatja a csatlakozási pontosságot.

4. ábra. Csatlakozási pontosság Trimble RTK GPS és robotpilóta alkalmazásával


A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a sorvezetők nagyban segítik a csatlakozási pontosságot és a kívánt munkaszélesség tartását. Az általuk jellemzően használt EGNOS vagy OmniStar korrekciós jel (15- 20, illetve 7-12 cm relatív) pontossága, valamint a gépkezelő késedelme miatt azonban még így is jelentős pontatlanság fordulhat elő. Megoldást egyrészt a Trimble automatikus kormányrendszerek – EZ-Steer (dörzskerekes), vagy Autopilot (hidrauliskus) – jelentenek, melyek kizárják az emberi reakcióidő és pontatlanság hatásait. Különösen saját bázis állomásos RTK helymeghatározást alkalmazva, 2 cm pontosságú jellel, a Trimble Autopilot robotpilóta rendszer bármilyen körülmények között tökéletesen fogja tartani a kívánt munkaszélességet. Így tehát garantált az elhagyástól, és fölösleges átfedéstől mentes permetezés, műtrágyaszórás, stb.

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek