A jó még jobb

Gyártói hírek - 2007-11-23 16:55:58 nyomtatás cikk nyomtatásaJCB MIDI CX raklapvillával, munka közben

A JCB mindig is arról volt híres, hogy a legjobb kotró-rakodókat gyártja. Ma a legszélesebb típusválasztéknak köszönhetően ezt a hírnevet jobban megérdemli, mint valaha.

A sorozat sikere bizonyítja, hogy a vevôk egyedi igényei mindig meghallgatásra találnak, mivel a gépeket a felhasználókkal együtt fejlesztik. Ennek eredménye, hogy tökéletes megoldás található minden elképzelhetô igényre. A 22,5 LE-s, 2,54 kotrási mélységgel rendelkezô Mini CX-tôl a 100 LE-s, több mint 6 méter kotrási mélységgel rendelkezô 4CX Super Sitemaster-ig minden teljesítményigényre megfelelô kotró-rakodót kínálnak. Mindegy mekkora a feladat, a JCB-nél mindig megtalálja a megfelelô gépet!

Erő kompakt formában

A JCB kotró-rakodó sorozatának két legkisebb modellje, a Mini CX és az 1CX, az eddig megközelíthetetlen helyeken is lehetôvé teszik a munkát.


JCB 1CX bontókalapács opcióval

A Mini CX, ez az innovatív kis gép megkönnyíti a kezelô életét: az ergonomikusan elrendezett kezelôelemekkel a felhasználó mindig mindent az ellenôrzése alatt tud tartani. A kitûnô kilátás növeli a biztonságot. Az ülés 180°-kal elfordítható, így a rakodó és kotróalkalmazások között gyorsan lehet váltani. Ezen kívül ROPS/FOPS védôtetô is található rajta. A karbantartás egyszerûsítése érdekében a motorháztetô magasra felhajtható.

A Mini CX – alig több mint 1500 kg – különösen kíméli a talajt. Sokoldalúságát a bevált JCB minikotró elemek alkalmazása maximalizálja, és nagyon széles szerelékválasztékkal rendelkezik.

Az 1CX a mindössze 1,4 méteres szélességének köszönhetôen a csúszókormányzással szó szerint egy zsebkendônyi területen meg tud fordulni. Ez lehetôvé teszi, hogy a gépet igen szûk helyen is alkalmazni lehessen. Rendelkezik a szokásos gyorscsatlakozóval, így az óriási szerelékválasztékból gond nélkül lehet választani. Az alacsony súlypont növeli a stabilitást a biztonságos munkavégzés érdekében.

Mini CX és 1CX
• Kompakt, könnyû konstrukció; még érzékeny talajon is mindenhol alkalmazható
• A teljesítmény mindenhol rendelkezésre áll
• A kimagasló fordulékonyság szûk területen is lehetôvé teszi a használatát
• Zavartalan rálátás a rakodó- és kotrási területre
• A rakodó- és kotrószerelékek széles választéka növeli a sokoldalúságot


A kotró az 1CX-en oldalra eltolható megoldással van felfüggesztve. Az átállítással 3,38 m kinyúlással hosszú árok minimális idôráfordítással ásható ki.

Mint a Mini CX-nél, az 1CX-nél is a kezelôkomfort és biztonság az elsô helyen áll. Ezért itt is ROPS/FOPS kezelôhely található. A szervokezelôelemek ccsekély erôvel mûködtethetôk, így a rakodás és haladás egyszerûen végezhetô.

A teljesen szervo-vezérlésû hidrosztatika nagy hajtásteljesítményt nyújt mind álló, mind elôre és hátramenetben teljes teljesítménynél. Mindkét gép különösen kompakt felépítésû, és teljesítményükkel, sokoldalúságukkal és fordulékonyságukkal számos feladatnál használthóak fel képességeik és sok esetben használatuk nélkülözhetetlen.

Egyedülálló kompakt megoldások
A JCB kotró-rakodó család következô nagyságrendjében található a Midi CX modell, amelyrôl ebben a számunkban a 12–13. oldalon olvashat részletesen. A Midi CX-et a 2CX modellek követik, amelyek egy nagy gép összes teljesítményét és sokoldalúságát egy kompakt csomagban egyesítik.

Minden 2CX nagyteljesítményû rakodóval rendelkezik, automatikus párhuzamvezetéssel. A nagy emelôképesség és felszakító erô maximalizálják a termelékenységet. A sokoldalúságot szolgálja az opciós hidraulikus gyorscsatlakozó, mellyel gyorsan lehet a kanalat villára cserélni. Mindkettô kapható fix vagy teleszkópos kanállal, úgyhogy a kotrási teljesítmény és termelékenység ezekkel a nagyteljesítményû gépekkel maximalizálható.

A hátul felszerelt légkompresszorral a 2CX Airmaister sûrített levegôs szerszámokat tud meghajtani, és ezzel az útkarbantartásnál számos alkalmazást tud vállalni.

A 2CXL rakodókanalával anyagrakodás és egyéb tipikus alkalmazás végezhetô, amelyek nagy termelékenységet igényelnek.

2CX sorozat
• Nagy teljesítmény kompakt csomagolásban
• Az összkerék-hajtás biztosítja a kiváló fordulékonyságot.
• ROPS/FOPS-védôtetô vagy -kezelôfülke növeli a kezelô biztonságát és komfortját
• A 2CX-nél és 2CXS-nél a teleszkóp-kanálszár magas kotrási teljesítményt biztosít
• A hátul felszerelt légkompresszor a 2CX Airmaister-en számos szereléket tud hajtani.
• A kommunális vontató 2CXU alaptartozéka egy II. kategóriájú emelô és egy hátsó hajtótengely.


A JCB 2CX kotró-rakodók kompakt, sokoldalú gépek, amelyek egyik-másik esetben minden várakozást felülmúlnak.

JCB a világon elsôként szállítja a váltó-áthidaló kuplungot külön tartozékként a powershift és autoshift hajtómûvekhez. A „Torque Lock” a felsô fokozatokban aktiválódik, és megakadályozza a nyomatékváltó megcsúszását. Bekapcsoláskor ez a fontos opciós eszköz drasztikusan csökkenti az üzemanyag fogyasztást és rövidíti a menetidôket.

Páratlan rakodási teljesítmény
A 3CX és 4CX sorozatú gépek a JCB legnagyobb kotró-rakodói. Ezek a nagyteljesítményû gépek páratlan teljesítményt nyújtanak nagy emelôteljesítménnyel és felszakító erôvel, amely által optimális, rugalmas gépekké válnak.

A robusztus rakodó szerkezet a kimagasló átrakómagassággal kombinálva a magasfalú teherautók berakását is gyerekjátékká teszi. A nagy ûrtartalmú kanállal hatalmas anyagmennyiségek is a lehetô legrövidebb idô alatt átrakhatók.

A 3CX-szel vagy 4CX-szel páratlan rakodási teljesítmény és termelékenység érhetô el.

A kiegészítô rakodóhidraulikával összekötve, amely a nagyszámú szerelékek cseréjét teszi lehetôvé – pl. 6-az-1-ben kanálról seprôgépre való átállás –, rendkívül sokoldalú és hasznos rakodóvá válik.

A rakodó gyorscsatlakozóhoz a JCB beépített palettavillával rendelkezô rendszert kínál választhatóan. Az ágakat tengelyvezetéssel a gyorscsatlakozóra kell rögzíteni, és a használathoz elôre kell fordítani. Ez a beépítési mód a rakomány súlypontját a gép közelében tartja, a maradék teherbírást pedig magasan. Ezen kívül a kezelônek megrakott villa esetén is zavartalan rálátása van a rakodókanálra, ami a rakodási üzemnél az összkilátást
javítja.

Erôteljes és precíz teljesítményleadás
A végfelhasználók értékelni tudják a JCB kotró-rakodók magas rakodási teljesítményét és rendkívüli fordulékonyságát. De még a hátsó kotró is kimagasló teljesítményadatokkal tud szolgálni.

A 3CX és 4CX kabinjából rendkívül jó rálátás nyílik a munkaterületre, ami a termelékeny anyagrakodás elvégzéséhez elengedhetetlen. Ezen kívül további jó teljesítményadatok szükségesek az anyagrakodás erôtakarékos és gyors elvégzéséhez. Ehhez tartozik a 201°-os kanálelfordítás a kiváló rokkiemeléshez függôleges falak esetén, és a jó anyagmegtartás rakodáskor. Az opciós teleszkópos kanálszár további 1,2 m elérését teszi lehetôvé. Az ugyancsak választható „Precision Control” hidraulikus szervo-kormányzás a kezelô számára nagy pontosságot és precíz munkavégzést biztosít hátsó vagy oldalsó kotrásnál, miközben a kezelôi komfort semmiben nem szenved hátrányt.

JCB szerelékek minden kotrótípushoz
– A szerelékek tökéletes összhangban vannak a kotró-rakodó teljesítôképességével.
– Az eredeti magas minôségû JCB szerelékek tovább növelik a már amúgy is rendkívül sokoldalú gépek szerepét.


Az opciós hidraulikakörnek és a gyorscsatlakozónak köszönhetôen számos szerelék gyorsan és egyszerûen szerelhetô fel, ami a gépet sokoldalúvá teszi. Az exkluzív „Powerslide-opció” a gémet hidraulikusan oldalra tolja, így megkíméli az aszfalt és beton felületeket. Az átállási idô lerövidül és a termelékenység nô. Ezen kívül a védett tömlôvezetés csökkenti a károsodás veszélyét a munkahelyen.

Összességében a JCB kotró-rakodók jól felszereltek, amelyek a munkát tartósan és megbízhatóan segítik.

Kapcsolódó linkek

A Gyártói hírek rovat további cikkei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek