Új ISO szabvány foglalkozik a földmunkagépek újrahasznosíthatóságával

Bemutató - 2009-04-24 12:42:08 nyomtatás cikk nyomtatásaÉvek múltán a földmunkagépek szépen lassan elérik életciklusuk hasznos szakaszának végét és jelentősen hozzájárulnak a teljes újrahasznosítandó illetve ártalmatlanítandó hulladékmennyiséghez. Ezért a ciklus végi újrahasznosítás beépítése a gépek életciklusába piaci elvárás lett.

Annak érdekében, hogy környezetvédelmi szempontból megfelelő legyen minden gép minden alkatrésze, amikor eljön az ideje, az alapvető újrahasznosítási elveket már a tervezés fázisában elengedhetetlenül figyelembe kell vennünk, ugyanúgy, ahogy a biztonságot, a kibocsátás-csökkentést, az alacsonyabb fogyasztást és egyéb szempontokat.

ISO 16714:2008,Földmunkagépek újrahasznosíthatósága és pótólhatósága – terminológia és számítási módszertan. Ez a már nagyon időszerű és nemzetközi egyetértéssel született szabvány fogja ösztönözni a gyártókat, hogy minősítsék önmagukat és új gépeiket. A meghatározott számítási eljárás négy fő fokozatot különböztet meg az elhasználódott gépekkel kapcsolatban.

az újrahasznosíthatóság és az erre hajlandóság szempontjából.

A szabvány alkalmazható minden olyan berendezésre, mely a talaj /szikla vagy egyéb anyag kotrására, rakodására, szállítására, fúrására, felrakására, tömörítésére, terítésére terveznek, ahogy az körülírt az ISO 6165:2006, Földmunkagép alaptipusok – azonosítás és fogalommeghatározás -ban.

Az ISO 16714: 2008 –at az ISO/TC127 Földmunkagépek műszaki bizottság SC 3-as Gép-karakterisztika,elektromos és elektonikus rendszerek, kezelés és karbantartás albizottsága dolgozta ki.

„Az ISO 16714 segíteni fogja a gyártókat, az általuk tervezett új berendezések (és alkatrészeik) újrahasznosítási százalékának kiszámításában, még mielőtt azt piacra dobnák.” – állítja Mr. Nabukazu Kotake, az ISO/TC 127/SC 3 albizottság, elnöke-„A bontással és újrahasznosítással foglalkozók is hasznosnak fogják ítélni, hiszen segítségével azonosíthatóak az újrahasznosítható, újra feldolgozható vagy újra használható alkatrészek.”

Az ISO/TC 127 kiemelkedő eredményeit és nemzetközi szakértelemét 31. ISO közgyűlésen, Dubaiban, 2008. októberében a Műszaki Bizottság a Lawrence D. Eicher 2008. díjjal jutalmazta. Ezt a díjat minden évben az ISO egy fejlesztőcsapata kapja a kimagaslóan magas teljesítményéért.

Az ISO 16714:2008,Földmunkagépek újrahasznosíthatósága és pótólhatósága – terminológia és számítási módszertan elérhető az ISO nemzeti kirendeltségeinél (Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testületnél). Szintén elérhető közvetlenül az ISO központi irodájától (64 CHF az ára), a Marketing és Kommunikációs osztályon keresztül, vagy az internetes ISO Store „szabvány áruházban”.

Gyimesi

A Bemutató rovat további cikkei:

„Gazdag Gazda” Konferenciasorozat a sikeres online mezőgazdasági kereskedelemről, építőipari témákkal fűszerezve
Tovább szűkül az európai építőgép-piac
A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei
Lítium-ion technológiás készülékek a Bosch-tól!
Szakmai szeminárium a nagyszilárdságú szerkezeti acélokrólA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
„Az év gépe 2010” választás nyertesei