Optimal földlabdás fakiemelő berendezések

Bemutató - 2009-10-13 11:44:00 nyomtatás cikk nyomtatásaA típustól függően 650- 1700 mm átmérőjű földlabdás kiemelést lehetővé tevő, konkáv ásólevelekkel dolgozó Optimal fakiemelők a faiskolák alapgépei. Az egészen 3000 mm földlabda átmérőig terjedő speciális célgépek a koros fák áttelepítését segítik 95% túlélési eséllyel.

Amikor Dieter Opitz 30 évvel ezelőtt hozzákezdett élete első fakiemelőjének elkészítéséhez, még nem tudta, hogy mekkora fába vágta fejszéjét. Mindenekelőtt a „derékfájós” ásást és a gyökereket védő földlabda kialakítását szerette volna gépi munkával helyettesíteni, és sok- sok időt megtakarítani. Az ásóműveletnek a rostos, szálas gyökereknél is egyenes, tiszta vágást kell eredményeznie.

A gyökérlabda alakjának teljesen hasonlítania kell a gyökérzet természetes alakjához, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lehető legtöbb gyökeret kell tudni kiemelni, minimális földmennyiséggel. A gyökérlabdának nem szabad szétesnie az ásás, kezelés, szállítás során. A fakiemelő berendezésnek könnyűnek, kompaktnak és egyszerűen kezelhetőnek kell lennie, és nem okozhat sérülést a kiemelendő fának. A fakiemelő berendezésnek át kell törnie a legkeményebb talajrétegeken is, ugyanakkor rugalmasnak is kell lennie, amikor sziklába ütközik. A berendezés tartós és hosszú élettartamú kell legyen, ugyanakkor nem kerülhet túl sokba. Ráadásul minden vevő másmilyen géphez akarja csatlakoztatni a fakiemelőt.

Nem a kör négyszögesítéséről van itt szó? Ez az, amit a hozzáértők kérdeztek, hozzátéve, hogy Dieter Opitz hihetetlenül makacs ember volt, hiszen a borúlátó előjelzéseket figyelmen kívül hagyva, eltántoríthatatlanul dolgozott a fakiemelőn. Azt is mondták, hogy ez az ember senkire nem figyel. Pedig ez nem igaz, hiszen az elmúlt harminc évben állandó dialógust folytatott a fákhoz értő szakemberekkel, faiskola tulajdonosokkal, véleményüket, tapasztalataikat a messzemenőkig figyelembe véve.Szisztematikusan tesztelte, fejlesztette és tökéletesítette a fakiemelő technikát, és ez az, ami ma is minden percét kitölti. Eddig több, mint ezer Optimal fakiemelő berendezés készült el, és bizonyított a világ minden részén, megkönnyítve a faiskolák alkalmazottainak munkáját.

Az Optimal fakiemelők gyorsan és egyszerűen csatlakoztathatók a géphez, nincsenek bonyolult, nehezen kezelhető szeleptömbök és hidraulika csőkötegek, melyeket a gép fülkéjébe kellene szerelni. A kompakt kialakítás bármilyen zsúfolt, nehezen hozzáférhető helyhez is illeszthetővé teszi a vezérlést.

Tiszteletben tartja a fák „jogait”: a kis munkamagasság lehetővé teszi az alacsony lombozatú fák sérülésmentes kiemelését is.

A kiemelő berendezés által képzett gyökérlabda alakja teljesen hasonlít a gyökérzet természetes alakjához. A fakiemelő berendezés ásóleveleinek geometriája lehetővé teszi a legkeményebb talajokba való behatolást is, mindamellett, hogy rostos gyökereknél is egyenes, tiszta vágást eredményez. A fakiemelő berendezés csekély tömege csökkenti a talaj tömörödését az érzékeny gyökérzónáknál. Kiemelés után a gyökérlabda szilárdan áll az ásófejben, és sértetlen marad. A standard fakiemelő berendezés, négy konkáv ásólevéllel, piacvezető Európában több, mint 30 esztendeje, csakúgy, mint az öt célgépből álló, koros fák transzplantációjára szolgáló flotta, melyekkel akár 30 cm- es törzsátmérőjű fák is sikerrel telepíthetők át.

Az Optimal berendezések magyarországi képviselete:1151 Budapest, Mélyfúró u. 2/E
Tel.: +36-1/ 306-3770, +36-1/ 306-3771
Fax: +36- 1/ 306-6133
www.verbis.hu


A Bemutató rovat további cikkei:

„Gazdag Gazda” Konferenciasorozat a sikeres online mezőgazdasági kereskedelemről, építőipari témákkal fűszerezve
Tovább szűkül az európai építőgép-piac
A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei
Lítium-ion technológiás készülékek a Bosch-tól!
Szakmai szeminárium a nagyszilárdságú szerkezeti acélokrólA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
„Az év gépe 2010” választás nyertesei