Felkészülünk a télre - Munkagép-téliesítés

Bemutató - 2007-11-14 15:26:17 nyomtatás cikk nyomtatásaSajnos itt van, kár futni, egyszer mindenkit utolér a hó és a hideg. A telet két okból sem szeretjük. Először is, mert kevesebbet dolgoznak kedves jószágaink, másodszor, ha dolgozni kell velük, és nem készülünk fel alaposan a téli működésre, akkor csak a gond van velük. Egy nagyon komoly előnyt azért rögtön kiemelnék az elején, mégpedig, hogy Téli Gumikra valószínűleg nem kell költenünk!


Bár mindenki rávágja rögtön, ha szóba kerül a téma, hogy ehhez minden h***e ért, azért vegyük szépen sorba a teendőket. Először is azokat, amiket minden gondos gépjármű tulajdonos is megtesz. Ellenőrizni kell a hűtőfolyadék állapotát. Magyar viszonylatokban tapasztalatom szerint igen ritka az a gép (tisztelet a gondos üzemeltetők szűkös és kivételes csapatának), aminek erre az időszakra megfelel a hűtőjében kotyogó folyadék. Nos, tél előtt a szintellenőrzésen túl a fokolást is végezzük el.

No, ha még nem fagyott ki a fagydugó a motorból, ahhoz, hogy dolgozzunk kedvencünkkel, nem árt, ha jár is a motor, amelynek életre keltéséhez bizonyos elektromos feszültség is szükséges. Mindenképp ellenőrizzük az akkumulátor(ok) állapotát, s ha szükséges, cselekedjünk. Rutinosabb versenyzőink egy feltöltött pót-akksit is mellékelnek. Az indításhoz sok esetben a hidegindító spray is jól jön, de ezzel bánjunk óvatosan, s tartsuk be a használati utasítást.
Gázolajtartályunkat is ellenőrizzük, mert a magas víztartalom a téli hónapokban sok bosszúságot okozhat. (Láttam már aggregátor 1800 literes tankjában 200 liter vizet… a kezelő biztos karácsonyra gyűjtött a hiányzó rész értékesítésével).
A motor általános állapotáról most nem szólnék, de mint tudjuk, a motor égésfolyamatait is befolyásolja a hideg (kompresszió, porlasztócsúcsok…).
Nos, ha ezzel megvagyunk, koncentráljunk az autósműsorok által kevésbé taglalt hidraulikus rendszer és szerelékek világára.

Hadd kezdjem rögtön azzal, ami minden időszakban fontos, de ilyenkor még inkább kimutatja foga fehérjét: a megfelelő viszkozitású olaj és a megfelelő szűrők használata elengedhetetlen. Nincs általános szabály, de a Kezelési Karbantartási utasítások, általában nem csak a gyártó ajánlott olaját tartalmazzák, hanem a szabvány szerinti megkívánt minőséget is. A szűrőkről általánosságban pedig annyi elmondható, hogy semmilyen időszakban nem érdemes rajtuk spórolni, hisz a nem megfelelő szűrő bekerülési költségének előnye nincs arányban a károkkal, amit okozhat. Télen ellenben a hideg miatt megnövekedett viszkozitású olaj áteresztése szempontjából fontos, hogy ne egy agyontömődött darab legyen a gépen. Ehhez a témakörhöz tartozik még, hogy a téli munkák végzésekor fokozottan figyeljünk arra, hogy üzem-meleg állapotban terheljük a gépet.

A hideg a műanyag alkatrészekre is hatással van, így a munkahengerek tömítéseire, szennylehúzóira, sőt tömlőinkre is. A hőmérséklet miatt merevek lesznek, s hajlamosabbak a tönkremenetelre. Sokkal alaposabban kell ezeket az alkatrészeket figyelemmel kísérni a téli időszakban.Tökéletes munkakörülmények


Amennyiben már dohog a motorunk és a hidraulika is munkára kész, nem árt, ha van a gépen kezelő, hisz magától egy „kapavágást” nem tesz gépünk. Nem akarok a kezelők nagy fehér megmentőjének tűnni, de a pontos és gyors, minőségi munka végzéséhez megfelelő körülmények kellenek. Így ellenőrizzük a kabinfűtést, gondoskodjunk az ablakmosó és ablaktörlő berendezések megfelelő működéséről is, valamint a világítóberendezésekről se feledkezzünk meg. Kevés rosszabb gépkezelő van a fagyottnál.
Ezek után mindenkinek jó téli munkákat, kevés fagykárt, és még kevesebb kötbért kívánok.


Gyimesi

A Bemutató rovat további cikkei:

„Gazdag Gazda” Konferenciasorozat a sikeres online mezőgazdasági kereskedelemről, építőipari témákkal fűszerezve
Tovább szűkül az európai építőgép-piac
A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei
Lítium-ion technológiás készülékek a Bosch-tól!
Szakmai szeminárium a nagyszilárdságú szerkezeti acélokrólA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
„Az év gépe 2010” választás nyertesei