BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!

Bemutató - 2007-09-21 10:40:37 nyomtatás cikk nyomtatásaMindig is irigyeltük az autós szakmát, mert mindig van mit tesztelniük. Egyrészről mi on-line építőipari szaklapként nem igazán tudnánk egy tégláról, vagy homlokzati hőszigetelő rendszerről reális tesztet készíteni, másrészt gépek és mérőeszközök nélkül kicsit macerás lenne.

Ez az állapot egészen 2007 szeptemberéig tartott, amíg készhez nem kaptuk a BOSCH cég legújabb digitális lézeres távolságmérőjét a DLE 50-et. Nagy-nagy boldogsággal, kicsomagoltuk, nézegettük, méregettünk vele és most közreadjuk a tapasztalatokat.

Mit rejt a doboz?
A kinyitás után egy vízlepergető anyagból készült tokban pihen maga a készülék, a gyártó mellékelt hozzá csuklópántot, MAGYAR NYELVŰ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, a lézerosztályra vonatkozó figyelmeztető matricákat valamint a szervizútmutatót és a garanciajegyeket. Maga a készülék valamivel kisebb, mint egy ma használatos mobiltelefon és 4 db AAA elemmel működik. Kollégáknak be lehet adni, hogy ez az új Bosch mobil, nekünk legalábbis 1 esetben sikerült, aztán a billentyűzeten csak lebuktunk, pedig gomb van rajta bőven és nem is haszontalanul...


Nézzük meg, mit tud:

Bekapcsolás után a gép automatikusan hosszmérés funkcióra kapcsol, valamint vonatkozó síkként kijelöli a gép alsó végét. Vonatkozó síkok terén 4 fajtából is választhatunk.
- A gép alsó vége (automatikusan ezzel indul minden bekapcsolásnál)
- A gép közepén az állványcsavar felfogatási pontja
- A gép első felülete
- Az ütközőcsap hátsó éle (pl.: sarokból történő méréshez)

Kihajtott ütközőcsappal


A többféle egyszerű mérési mód közül az elején kell kiválasztanunk a megfelelőt, utána pedig csak célozni, piros gombot nyomni és leolvasni kell az értékeket.

1. eset – eseti hosszmérés

A nagy piros gomb egyszeri megnyomására bekapcsol a lézersugár, és kijelöli a célfelületen azt a pontot, aminek a távolságát a gép a vonatkozó síktól meghatározza, majd a következő megnyomásra kattan egyet és kiírja a mért eredményt mm-es pontossággal.

Arra a pontra vagyunk kíváncsiak2. eset – tartós vagy folyamatos hosszmérés

Tartós mérés esetén a lézersugár folyamatosan működik, a gép pedig folyamatosan jelzi ki az eredményt. Néha méréshangon kattan egyet-egyet, aminek a miértjére nem sikerült rájönnünk, de tökéletes lehet beállításokhoz, ahol nem kell minden mozdulat után egyedileg újra mérni a távolságot.

3. eset – közvetett hosszmérés

Előfordulhat olyan eset, hogy a szobában, vagy térben valamilyen tárgy akadályozza az egyik határoló fal hosszának a mérését. A gép természetesen erre is nyújt megoldást, ha a határoló síkok derékszöget zárnak be. A mérés így is egyszerű, kipattintjuk a hátsó ütközőcsapot, beállunk a sarokba, majd Pithagorasz tételét alkalmazva leméreti velünk először a képzelt derékszögű háromszögünk átfogóját, majd az egyik befogót és eredményként a másik befogó hosszát fogjuk megkapni.

Mivel az eddigi funkciók csak egy collstokkal, vagy mérőszalaggal való helyettesítést és némi fejszámolás elhagyására szolgáltak nézzük meg, mi az, ami miatt tényleg érdemes rászánni a nem éppen csekély összeget a digitális távolságmérőnkre.

4. – felület mérés

Vegyünk egy példát, ahol egy lakás nettó méretét kell meghatároznunk, aztán meg sietnénk tovább, hogy egy következővel is ezt tegyük. Hagyományos módszerrel ez a mérőszalag elő, bútorkerülgetés, szalaghúzkodás, írogatás, bíbelődés, majd sok-sok számolás és már készen is vagyunk. Az idő kb. 15-20 perc egy olyan lakásban, ahol tegyük fel, nem akadályoz bútor, ablakbeugró, vagy idős néni. A BOSCH DLE 50-es gépével végigmértük az irodánkat. 11 helység, beugrók, bútorok, és némi séta. Összesen 101,64 m2, az idő pedig 3 perc 52 mp volt.

Az egyik helység mérete


Ha írtunk volna minden helységről külön méretlistát, akkor picit biztos tovább tartott volna. A menet a következő: bekapcsoljuk a felületmérés funkciót, ekkor a gép kéri a szoba egyik falának a méretét – lemérjük és kiírja a fal hosszát -, majd rögtön utána a másikat és azonnal megadja az eredményt négyzetméterben. Megnyomjuk az M+ gombot és már megyünk is át a következő szobába, újra egyik fal, másik fal, M+ és így tovább, amíg be nem fejezzük. A végén elég megnyomni az M= gombot és már tudjuk is hány nm-ről beszélünk. Ha valakinek menet közben a falak mérete is fontos, a gép minden mérés után azt is kiadja, de a lényeg akkor is a szalaghúzkodás, bútorokon való bukdácsolás és a számolgatás elmaradásában van.

5. – térfogat mérés

A felületmérésen kívül van még egy hasznos lehetőség a gépben, azon kívül, hogy megkímél bennünket a létrára mászkálástól, ha épp a belmagasságra vagyunk kíváncsiak. A felületmérés mellett használhatjuk a térfogatmérés funkciót is.

Ilyen sok légköbmétert kell hűtenünk-fűtenünk


Az elv ugyanaz, mint a felületmérésnél, csak itt a padlóra téve a plafonra irányított lézerfénnyel is mérünk harmadszorra. Sajnos ez a funkció tudatosította az iroda tagjaiban, hogy a padló és a plafon NEM két párhozamos sík a valóságban, ha egyáltalán lehet ilyen esetben síkokról beszélni.

Pontosság és munkabírás

A gép mérési tartománya 5 cm-től 50 m-ig terjed, nem lebecsülendő 3 mm-es pontosság mellett. Tesztelési célra kapott eszközökkel az ember kipróbál mindent, amit lehet, hogy hibát találjon benne, mi is így voltunk a Bosch távolságmérőjével, ezért örömmel jelentjük, tükörre irányítva a sugarat elég vicces távolságadatokat ír ki a folyamatos hosszmérés közben. Úgy érzem a működési hőmérséklet tartománya megfelel az átlag magyar építész tűrőképességének, hiszen -10 C alatt a lefagyott ujjak, +50 C felett pedig a hőségriadó miatt nem mér senki. A 4 db elem 30.000! mérést tesz lehetővé, a por, csepp és ütésálló burkolat pedig elengedhetetlen az építőipari felhasználáshoz.

Értékelés

Most hogy az iroda minden bútoráról és belső távolságáról 3 mm-es pontossággal vannak adataink, fájó szívvel adjuk vissza. Megszerettük, mert pici, könnyű és egyszerű kezelni, ami viszont mindenkiben felmerülő kérdés lehet:
Mennyire lehet hasznos egy ilyen eszköz a mindennapokban? Az otthoni és hobbi célú felhasználásra a bruttó 52.000 Ft-os ár lehet, hogy borsosnak tűnik, viszont a szakmai felhasználás esetén a lakásonkénti kb. 20 perc időnyereséggel és átlagos mérnöki óradíjjal számolva megközelítőleg 25-30 átlagos lakás felmérése alatt behozza az árát.

Kapcsolódó linkek

A Bemutató rovat további cikkei:

„Gazdag Gazda” Konferenciasorozat a sikeres online mezőgazdasági kereskedelemről, építőipari témákkal fűszerezve
Tovább szűkül az európai építőgép-piac
A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei
Lítium-ion technológiás készülékek a Bosch-tól!
Szakmai szeminárium a nagyszilárdságú szerkezeti acélokrólA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén