A 30. AGROmashEXPO Termékverseny eredményei

Bemutató - 2012-01-17 13:01:22 nyomtatás cikk nyomtatása
A szép jubileumhoz érkezett tradicionális kiállítás innovatív jellegét jelzi a részben megújuló elemeket tartalmazó TERMÉKVERSENY. A hazai és nemzetközi szintű fejlesztések díjazására három kategóriában is sor került. E bővítéssel az volt a célunk, hogy bemutatási lehetőséget biztosítsunk egy innovatív technológia szemléletű profilnak. Ezt jelenti a kiállítás új logójában is fellelhető Input-Gépesítés-Logisztika szlogen, melynek lényege, hogy egymás mellett pályázhatott –és állíthat ki is- a mezőgazdasági termelés 3 fő technológiai eleme: az input (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) agronómiája, a gépesítés műszaki vonala, valamint az üzemeltetés hatékonyságát döntően befolyásoló logisztika (műszertechnika, GPS modulációk, RTK rendszerek). A jelentkezők csak korszerű, korunk környezettudatos kihívásainak megfelelő termékekkel pályázhattak. A súlyozott értékelési szempontok között első helyen a termék újszerűsége, újdonságtartalma szerepelt; a további bírálati elemeket pedig a piaci előnyök, a technológiai és gazdasági kihatások, valamint a dizájn-ergonómia részeket is magába foglaló konstrukciós kialakítások jelentették.

Jeles hazai intézmények, és a gyakorlati élet, valamint a sajtó szakmai képviselői alkották a zsűrit, amely úgy döntött, hogy az eredményeket még a kiállítás előtt nyilvánosságra hozzák azért, hogy a látogatók időben informálódjanak a legújabb fejlesztésekről; a nyertesek pedig éljenek a marketing- és reklámjogok adta lehetőségekkel. E nemes vetélkedésben számos hazai és nemzetközi cég is szerepet vállalt, s a pályázatokból a zsűri az alábbiakat találta elismerésre méltónak.


Nemzetközi Innovációs Nagydíjak

John Deere 7280 R traktor
pályázó: KITE Zrt., Nádudvar

A John Deere 7280 R nehéz univerzális traktorba épített motor konstrukciója, fogyasztása, környezetvédelmi paraméterei (károsanyag kibocsátása) kiváló minősítéssel rendelkeznek. A motor a beépített legkorszerűbb EGR (füstgáz visszavezetéses), DOC (dízeloxidációs katalizátor) és a DPF (részecske szűrős) füstgázkezelő rendszerével teljesíti a TIER4 normákat. A hajtómű választék a Powershift automatakapcsolástól, a fokozat nélküli kivitelig terjed; a traktor végsebessége 40, vagy 50 km/h lehet. A vezérlő rendszerek közül kiemelkedik az Active Command Steering, teljesen elektronikus kormányzás, a dinamikus stabilitást ellenőrző rendszer, valamint az elektronikusan vezérelt mellső kerék fékrendszer. Új fejlesztés a Command View II HCS Plus, hidraulikus rugózású vezetőfülke, melynek felszereltsége teljesen elektronikus – Green Star 3 Command Center vezérlőpult, TouchScreen monitor, ActiveSeat II elektronikusan vezérelt vezetőülés.

Massey Ferguson 7624 traktor
pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat


A Massey Ferguson MF 7624 nehéz univerzális traktor korszerű műszaki paraméterekkel rendelkezik, e mellett nagy gondot fordítottak a formatervezésre, a megjelenésre is. A traktorba épített motor, a beépített legkorszerűbb SCRII második generációs rendszernek és a DOC-nak (dízel oxidációs katalizátor) köszönhetően kielégíti a legszigorúbb környezetvédelmi normákat is TIER4i). A motor főtengelyén mért legkisebb fajlagos hajtóanyag fogyasztás (192 g/kWh) rendkívül kedvező. Az 50 km/h végsebességű sebességváltómű fokozat nélküli, vagy csoport-powershift kivitelben áll rendelkezésre.
Az ergonómiai szempontból kiemelkedő vezetőfülke hidraulikus rugózású (OptiRide). A vezetőfülke felszereltsége magába foglalja az aktív csillapítású vezetőülést éppúgy, mint a Multipad vezérlőrendszert, a Speed Steer gyorskormányzást, a sebességmemóriákat, az ISOBUS-t, a CCD Display monitort.


Hazai Termékfejlesztési Nagydíj

BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi
pályázó: IKR Zrt., Bábolna


Az IKR BPT-330 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi háromtengelyes, kormányzott első tengellyel rendelkező többcélú mezőgazdasági eszköz. Felszerelhető vetőgéptöltő adapterrel és oldalmagasítókkal is; ilyenkor a gyors ürítést hidraulikus billentőszerkezet végzi, így előnyösen használható a mezőgazdaságban felmerülő szinte összes feladatnál. A pótkocsi robusztus alvázszerkezetét korszerű, rugózott, 40 km/h szállítási sebességhez megfelelő alacsony nyomású mezőgazdasági gumiabroncsokkal szerelt háromtengelyes Tridem-futómű támasztja alá a lehető legalacsonyabb talajnyomás, optimális talajkövetés és minimális vonóerőigény érdekében. A hasonló konstrukciókhoz képest számottevő újdonság, hogy a szervestrágya-szóráskor alkalmazott szóróadapter, a vetőgéptöltő adapter és a hátfal könnyedén, a gyorscsatlakozók oldása után leszerelhető. További újdonság, hogy a láncos kaparóléces lehordószerkezet egy készülék segítségével, rövid idő alatt ki-, ill. visszaszerelhető a kocsiszekrénybe.


Nemzetközi Innovációs Különdíjak

Duo System-Focus Ultra kukorica gyomirtószer
pályázó: RAGT Vetőmag Kft., Budapest

A Duo System egy komplett kukorica gyomirtási technológia, mely során a cikloxidim hatóanyag tartalmú Focus Ultra gyomirtószert használjuk a hatóanyagra toleráns kukoricában. A cikloxidim a kukoricát károsító összes egyszikű gyomnövény ellen hatékony, beleértve az évelő egyszikűeket is.

Bobcat TL 470 teleszkópos rakodó
pályázó: DM-Ker, Szigetszentmiklós

A TL 470 típusjelű gép a cég új fejlesztésű teleszkópos rakodója, amelyben már hosszanti irányban helyezték el a motort. A hatékonyságot fokozza a ferde elhelyezésű hűtő, míg az ergonómiai mutatókat javítja a jobb hátsó oszlop nélküli íves fülkeablak. A kezelést tovább könnyítik a tömbösített hidraulika csatlakozások.

Premium Profi 24 logisztikai rendszer
pályázó: Austro Diesel GmbH, Scwechat

A rendszer lelke a scwechati központú, teljesen automatizált, számítógép vezérelt raktározási és logisztikai alapú alkatrész bázis. Innen történik a közúti (szervizautók és kamionok) és a légi (nappali és éjszakai légiposta) fuvarozással támogatott alkatrész ellátás és szervizelés. A rendszer 96 %-os valószínűséggel biztosít 24 órán belüli alkatrészellátást Magyarország egész területére. Jól képzett szervíztechnikusok és mérnökök garantálják a gyári alkatrészek gyors és szakszerű beszerelését.


Hazai Termékfejlesztési Különdíj

Praktik BB bálabontó és aprító gépcsalád
pályázó: TeGaVill Kft., Komló

A legújabb fejlesztésű Praktik BB gépek alkalmasak különböző méretű kör-, és kockabálák bontására, és aprítására. Ezen kívül jó hatékonysággal használhatók pelletáláshoz történő alapanyag előkészítésre, brikettáláshoz, tüzeléshez és almozáshoz.


Nemzetközi Innovációk / Elismerő Oklevél

• Alexxandra hibridkukorica vetőmag, pályázó: RAGT Vetőmag Kft., Budapest
• PÖMA H225 ESP függesztett gréder, pályázó: Agrospic Kft., Sárosd
• Mass D 15 precíziós tömegáram mérő, pályázó: CIMBRIA HEID Hungária Kft., Győr
• Lemken Juwel 8V4+1 N 100 váltva forgató eke, pályázó: Sióagrár Kft., Sióagárd
• SZL-430L és SZL-610L konténerek, pályázó: Thermo-Gold Kft., Tatabánya

Hazai Termékfejlesztések / Elismerő Oklevél

• LineMaster OKRM-6/1000 tápkultivátor, pályázó: OMIKRON Kft., Kecskemét
• Hermex Mini GR granulátumszórós aprómagvető gép, pályázó: Hermex Kft., Kalocsa
• Weather Special-Online agrometeorológiai információs rendszer, pályázó: Agrárin Kft., Balatonfenyves
• DTR DeralandTalajvédelmi Rendszer, pályázó: Deraland Kft., Kaposvár
• Farmcenter ABMT Profi környezettudatos technológia, pályázó: Farmcenter Kft., GödöllőA díjak átadására a 30. AGROmashEXPO első napján, azaz 2012.január 25-én, a 10 órakor kezdődő hivatalos megnyitó keretében kerül sor, amelyre tisztelettel várjuk az érdeklődőket. Hisszük, hogy a stratégiai erőt jelentő mezőgazdaság legnagyobb hazai fórumának TERMÉKVERSENYE hatékonyan segíti a mezőgazdaság társadalmi elismertségét is.

A Bemutató rovat további cikkei:

„Gazdag Gazda” Konferenciasorozat a sikeres online mezőgazdasági kereskedelemről, építőipari témákkal fűszerezve
Tovább szűkül az európai építőgép-piac
Lítium-ion technológiás készülékek a Bosch-tól!
Szakmai szeminárium a nagyszilárdságú szerkezeti acélokról
Egy bánya üzemeltetésének és gépesítésének kálváriájaA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Prémium termékek és szolgáltatások prémium vevőknek